ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trafiklärare ska bekämpa brott

Evelina Olsson · 24 Sep 2012
Uppdaterad 24 Sep 2012
Trafiklärare ska bekämpa brott Trafikläraren Magnus Svärd tar en extra titt på omgivningen under dagens körlektion. Ett öppet fönster, okända personer på tomten eller någon annan liten detalj kan vara ett tecken på ett pågående inbrott.

Trafiklärare ska bekämpa brott Trafikläraren Magnus Svärd tar en extra titt på omgivningen under dagens körlektion. Ett öppet fönster, okända personer på tomten eller någon annan liten detalj kan vara ett tecken på ett pågående inbrott. Foto: Kinga Lezanska Sjölin


Skånska trafiklärare ska inte bara lära ut trafik-regler och hålla koll på växelspaken. Nu blir de också polisens vapen mot inbrott.

klar

Artikellänk är kopierad

– Trafiklärare är en yrkesgrupp som ser mycket saker i sin vardag. Tanken är att de både ska observera och rapportera men också fungera förebyggande, säger Henrik Ehrenberg, brottsförebyggare i Klippans kommun.

Klippan drar i gång samarbetsprojektet mellan den lokala trafikskolan och polisen nu i dagarna.

– Vi har förberett oss, utarbetat instruktioner och är startklara nu lagom till hösten och inbrottssäsongen, säger Henrik Ehrenberg.

Metros rundringning bland de skånska kommunerna visar att fler är intresserade av arbetssättet. Skurup, Eslöv och Lomma är några av dem.

– Det låter som en bra idé och så länge det funkar för körskolan ser jag ingen anledning till varför vi inte skulle kunna ha det här, säger Johanna Morin, Brottsförebyggande rådets lokala råd i Eslöv.

Arbetsmetoden kommer ursprungligen från USA men har också testats i förortskommuner till Stockholm. I Vellinge har man sedan en tid tillbaka ett liknande samarbete, dock i större skala där både idrottsföreningar, lokala företagare och en av kommunens trafikskolor är involverade.

– När man ändå är på plats har man spontant en viss uppsikt över vad som händer i området. När vi har lektioner hinner man till exempel titta till husen i kvarteret och lägga märke till om något inte stämmer, säger Magnus Svärd, trafiklärare på Mårtenssons trafikskola i Vellinge.

Tanken är inte att trafiklärarna ska ingripa när de exempelvis ser ett pågående inbrott utan i stället larma polis.

– Polisen kan inte vara överallt. Vi har fem bilar och kör mycket i bland annat villaområden och på landet, även på helger, och håller uppsikt. Det är både förebyggande och trygghetsskapande, säger Magnus Svärd.

klar

Artikellänk är kopierad

Evelina Olsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro