ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trafikskolor: Kör som en käring

Fredrik Hansson · 19 Apr 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011

Trafikskoleelever rasar mot uppmaningen

klar

Artikellänk är kopierad

Den nya uppmaningen från trafik­skolornas nya riskut­bildning har fått eleverna att se rött.– De har inte förstått budskapet, säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, ordförande för Sveriges trafik­skolors riksförbund i Stockholm.Materialet som går ut till landets alla trafikskolor avslutas med uppmaningen ”Spara liv – kör som en käring”, något som fått många att reagera.– Tanken var att försöka vända på machouttrycket om att det är häftigt att köra fort och farligt. Vi ville visa att det är bra att köra som en kvinna,  säger Jeanette Jedbäck Hindenburg, chefinstruktör för utbildningen.

STR utgår från forskning som säger att män och kvinnor beter sig olika i trafiken. Män är exempelvis överrepresenterade i olycksstatistiken och Jedbäck Hindenburg menar att det är genetiskt.– Det går tillbaka ända till stenåldern. Mannens hjärna är inställd på att döda mammutar, att skydda sina kvinnor och barn och att inte vara rädda. Kvinnor har ett annat upplägg, de kör säkrare.

Enligt Jeanette Jedbäck Hindenburg arbetar STR nu på att ta bort formuleringen.– Vi trodde att svenskarna hade humor men tydligen inte, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Fredrik Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro