ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trafikverket vill ha sex järnvägsspår och åttafilig motorväg längs Mölndalsån

Peter Löwendahl · 25 Nov 2013
Uppdaterad 26 Nov 2013
Trafikverket vill ha sex järnvägsspår och åttafilig motorväg längs Mölndalsån När Mölndal och Göteborg planerar vad som ska hända längs Mölndalsåns dalgång får Trafikverket först säga sitt om hur mycket mark verket tror sig behöva framöver. Svaret: Sex järnvägsspår och åttafilig motorväg.

Trafikverket vill ha sex järnvägsspår och åttafilig motorväg längs Mölndalsån När Mölndal och Göteborg planerar vad som ska hända längs Mölndalsåns dalgång får Trafikverket först säga sitt om hur mycket mark verket tror sig behöva framöver. Svaret: Sex järnvägsspår och åttafilig motorväg. Foto: Lena Garnold


Göteborg och Mölndal vill bygga tät stad längs Mölndalsåns dalgång. Men tvingas ge plats för Trafikverket – som vill ha plats för sex järnvägsspår och åttafilig motorväg.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag fattar Byggnadsnämnden troligtvis beslut om att gå ut i samråd gällande en översiktsplan för området längs Mölndalsån från Åbromotet till Korsvägen. Förhoppningen är att få plats med 7 000 bostäder och 8 000 arbetsplatser i Mölndal och Göteborg, att Mölndalsån blir tillgänglig för allmänheten och

– Huvudidén är att det ska bli en gata som Södra Vägen, det är den innerstadsmodellen som vi tänker oss. Fem till åtta våningar och verksamheter i bottenplan utefter Mölndalsvägen, säger Inger Bergström på stadsbyggnadskontoret.

Men oavsett vilken bebyggelse de två kommunerna vill ha måste de anpassa sig till Trafikverket, som i en markåtgångsutredning har reserverat plats för sexspårig järnväg och åttafilig motorväg.

– Kommunerna ville kunna gå vidare med sin planering, så vi har försökt samla ihop alla målbilder som vi såg för det här stråket, säger Josefin Axelsson, samhällsplanerare på Trafikverket.

Hon är noga med att betona att det är en studie i ett väldigt tidigt skede, och att mer detaljerad information kommer i Västlänkens detaljplan. Men blir det sex spår och åtta filer längs Mölndalsån kommer en del befintliga vägar och bebyggelse att behöva flytta på sig. Bland annat behöver Järnvägsgatan maka på sig söder om Lackarebäck och söder om Flöjelbergsgatan är ett förslag att flytta motorvägen en bit österut och bygga ut järnvägen över Mölndalsån, som då delvis täcks av järnvägsbro.

klar

Artikellänk är kopierad

Peter Löwendahl
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro