ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trainee – på gränsen av din förmåga – direkt

Tomas Lundin · 24 Sep 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Niklas Ingvar och Maria Axelson har två år kvar av Connectas traineeprogram.

Niklas Ingvar och Maria Axelson har två år kvar av Connectas traineeprogram. Foto: Gustav Gräll


klar

Artikellänk är kopierad

Från nybakade studenter till marknadens bästa unga konsulter på tre år. Det är utmaningen som traineerna Maria och Niklas har kastat sig över.Maria Axelson och Niklas Ingvar, båda 26, började Connectas trainee-program för ett år sedan. Utbildning och handledning varvas med konsultuppdrag ute hos riktiga kunder, nästan från dag ett.– Utvecklingskurvan är brant. När man träffar de äldre traineerna fattar man knappt hur de kan ha lärt sig allt de kan, säger Maria Axelson. Båda tycker att det roligaste – och läskigaste –  med traineeskapet är att direkt komma ut i verkligheten, att pressas utanför sin bekvämlighetszon och att vara på gränsen till vad man klarar av från första sekund.– Efter fyra dagar fick jag och en annan trainee hålla en workshop för ledningsgruppen. Jag trodde vi bara skulle hjälpa till men vi fick sköta allting. Det var nervöst, men det gick bra. Vi fick den hjälp vi behövde från våra äldre kollegor, berättar Niklas Ingvar.Det kostar en halv miljon kronor och uppåt per år att utbilda en trainee enligt Traineeguiden.se och programmen tar mycket tid i anspråk från äldre medarbetare. Det är ett ansvar som känns.– När man kom in på kontoret första gången kände man att allas ögon var på en. Traineeprogrammet får stor uppmärksamhet och det är häftigt, säger Maria Axelson.Varken Niklas eller Maria har den bakgrund man kanske kunde vänta sig för ett bolag inom management och IT. Maria har läst design och produktframtagning och Niklas har läst teknisk fysik.

Traineer förväntas lära sig oerhört mycket under programmets gång, därför är det viktigare hur du är som person än vilken utbildning du har. Det genomsyrar också processen där företaget ska välja vilka av de runt 350 sökande man ska satsa på.– Uttagningen är ganska elaborerad med intervju, case-intervju och nästan som en audition i slutet, säger Niklas Ingvar.Ingen traineeperiod är den andra lik. Maria har till exempel varit hos samma kund en längre tid medan Niklas har gjort kortare uppdrag på ett flertal platser inom bland annat bank- och finans och säkerhetsbranschen.Förr kallades traineen för Luma eftersom han eller hon var den som alltid skulle vara kvar sist och släcka lamporna på kontoret, men så fungerar det inte längre, enligt Niklas Ingvar. Som trainee måste du ge allt, samtidigt är en utbränd konsult inte särskilt värdefull för företaget. – En av företagets värdegrunder är "hälsa och balans". Det innebär att du måste skapa dig spelrum att kunna säga nej till jobb när det blir för mycket. Men det första som står är "ambition".Om du är mer nyfiken på vad det innebär att vara trainee kan du läsa Niklas och Marias egna dagboksanteckningar från en vecka som trainee här på metrojobb.se.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro