ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tränar mindre än man tror

TT · 12 Jan 2014
Uppdaterad 12 Jan 2014

Man tränar betydligt mindre än man säger, och folk sitter still två timmar mer per dag än de tror. Män överdriver sin träning betydligt mer än kvinnor.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi står still eller är inaktiva på träningspassen i större utsträckning än vi tror, enligt studien som visserligen är gjord på grannarna i Norge, men antas gälla även svenska träningsentusiaster.
Vi står still eller är inaktiva på träningspassen i större utsträckning än vi tror, enligt studien som visserligen är gjord på grannarna i Norge, men antas gälla även svenska träningsentusiaster.Foto: Fredrik Sandberg/TT

Har du ljugit om tuffa pass på gymmet när du egentligen drack sportdryck och latade dig? Då är du inte ensam visar en studie som över 1 700 norrmän deltagit i.

– Det syns tydligt att deltagarna är mindre aktiva och mer inaktiva än de faktiskt uppger, säger en av studiens fyra författare, Sindre Mikal Dyrstad, vid universitetet i Stavanger.

Deltagarna rapporterade mycket mer hård fysisk träning än vad de faktiskt utförde, och män uppgav nästan 50 procent mer aktivitet än kvinnor trots att det inte var någon större skillnad i utövandet mellan könen.

Inte heller hade de medverkande koll på hur länge de satt stilla. Tiden underskattades med ungefär två timmar per dag.

– Vi hade räknat med underskattning, men det var överraskande att den är så stor, säger Dyrstad.

Den fysiska aktiviteten mättes av ett instrument som deltagarna bar i ett bälte runt höften i en vecka. Sedan fick de fylla i sina uppskattningar i ett formulär.

– Det är en stor studie, vi har använt folk från hela Norge. Och jag tror att resultatet skulle vara ganska likt i Sverige, säger Dyrstad.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro