ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tränaren åtalad för sexbrott mot flicka – kan slippa rättegång

Linnea Johansson/Johan Wikén · 18 Maj 2017
Uppdaterad 18 Maj 2017
Kvinnan har i förhör berättat att mannen ofta utnyttjade sin makt som tränare och lärare för att få sex.

Kvinnan har i förhör berättat att mannen ofta utnyttjade sin makt som tränare och lärare för att få sex. Foto: Shutterstock


Mannen misstänks för grova sexualbrott mot en ung flicka som han var tränare och lärare för. Nu kan Metro avslöja att han är försvunnen. Håller han sig borta i en månad till preskriberas brotten – och han slipper undan eventuellt straff.

klar

Artikellänk är kopierad

Den misstänkta mannen var tränare och betygsättande lärare för den unga flickan. Trots det inledde de en sexuell relation.

Enligt flickan när hon var 13 år, enligt mannen när hon var 15 år.

Mannen, som i dag är i 50-årsåldern, åtalades i mars för grovt sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

I veckan skulle rättegången ha inletts i Södertörns tingsrätt. Men det fanns ett problem: den misstänkta mannen dök aldrig upp.

Faktum är att han har hållit sig borta i flera veckors tid, enligt åklagaren.

– Det finns ingen som vet något om var han är. Han är inte kontaktbar, säger kammaråklagare Markus Hankkio.

Det har resulterat i att domstolen inte har kunnat delge den misstänkta om stämningsansökan – och tiden är knapp.

– Blir han inte delgiven innan mitten av juni så måste jag lägga ner åtalet, säger Markus Hankkio som tror att mannen håller sig undan med flit.

quotation start”Hon är förtvivlad, traumatiserad och känner att rättssystemet har svikit henne.”quotation end

I mitten av juni preskriberas nämligen sexualbrotten – och mannen kan klara sig undan eventuell rättslig påföljd.

Advokat Susanna Cleve är målsägandebiträde för kvinnan.

– För alla som har insyn i utredningen är det uppenbart att han avsiktligt undanhåller sig, säger hon.

I samband med onsdagens planerade förhandling begärde åklagaren att den misstänkte skulle häktas i sin utevaro så att polisen skulle få bättre möjligheter att leta efter honom – men tingsrätten avslog begäran.

– Min klient bröt ihop. Hon är förtvivlad, traumatiserad och känner att rättssystemet har svikit henne, säger Susanna Cleve.

Målsägandebiträdet berättar att kvinnan har genomgått en lång och jobbig process innan hon har känt sig redo att anmäla det hon varit med om.

De misstänkta brotten ska ha inträffat under 00-talet. I förhör säger kvinnan att hon hade oralsex med sin 20 år äldre tränare och lärare från att hon var 13 år. Ett par dagar efter att hon fyllt 15 år ska de ha haft samlag för första gången.

Enligt kvinnan utnyttjade han ofta sin makt som tränare och lärare för att få sex. I utbyte kunde hon bli lovad att få spela en viss match eller få veta vad som skulle komma på ett prov.

Den misstänkta har erkänt att han hade sex med flickan när hon var 15 år. Men han menar att det var en ”fritidssysselsättning” och att hans roll som tränare och lärare inte skapade någon beroendeställning. Däremot förnekar han sexuellt umgänge innan hon fyllde 15 år.

quotation start”Vi har inte känt till någonting om det här.”quotation end

Enligt en tidigare rektor på skolan fanns det redan för drygt tio år sedan misstankar om att läraren hade begått övergrepp mot flickan. Rektorn uppger i förhör att polisen kopplades in, men att ärendet lades ned.

Den nuvarande rektorn på skolan fick reda på misstankarna mot läraren i samband med att polisen gjorde en husrannsakan på arbetsplatsen.

– Han stängdes då av från jobbet vilket är en rutinåtgärd vid sådana omständigheter, säger rektorn.

Kort därefter sade läraren upp sig från sin tjänst på skolan.

Den misstänkte mannen har även många år som tränare bakom sig. Han hade sitt senaste tränaruppdrag i en toppklubb hösten 2016 – och slutade där i samma veva som utredningen mot honom inleddes.

– Vi har inte känt till någonting om det här, säger sportchefen.

I föreningen där mannen misstänks ha utsatt flickan för sexbrott har han inte haft tränaruppdrag på flera år, enligt föreningens nuvarande ordförande. Trots det förekommer hans namn på ett matchprotokoll så sent som i mars. Det beror enligt klubben på att det behövdes en person med en viss utbildningsnivå för att klubben skulle slippa betala en avgift.

– Av respekt för pågående förhandling väljer vi att inte uttala oss just nu. Men vi tar självklart avstånd från den här typen av händelser, säger klubbens ordförande.

Metro har varit i kontakt med mannens försvarare som inte vill svara på några frågor om fallet. När vi ringer till den misstänkta mannen är mobilen avstängd.

Advokat Elisabeth Massi Fritz och Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.
Advokat Elisabeth Massi Fritz och Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.Foto: TT/Göteborgs universitet

Expert på straffrätt: ”Olyckligt fall”

Det är olyckligt att fallet med den misstänkta tränaren tagits upp precis när det håller på att preskriberas, tycker Moa Bladini, lektor i straffrätt vid Göteborgs universitet.

Ett brotts preskriptionstid, alltså när en person inte längre kan bli straffad, bestäms utifrån brottets maxstraff.

För minderåriga är preskriptionstiden ibland längre och börjar räknas från när personen fyller 18 år. I det berörda fallet är preskriptionstiden 10 år.

Nu börjar det bli bråttom. I mitten av juni kan mannen inte längre fällas för brottet, om han inte har delgivits stämning innan dess.

quotation start”10 år är en för kort tid på den här typen av brott.”quotation end

En delgivning sker först via brev från domstolen. Den 19 april skickades en stämningsman via Svensk delgivningsservice. Men man fick inte tag på den misstänkte mannen. På onsdagen den 17 maj vidtogs ytterligare åtgärder och en stämningsman från polisen skickades.

– Det fallet som du nämner är olyckligt. I den här typen av fall är preskriptionstiden lång. Då brukar man ha många år på sig att delge personen. Det här är ett undantagsfall, säger Moa Bladini.

När man ska delge en person kan man söka personen på många olika sätt, exempelvis via brev, telefon, mejl, besök i hemmet och på jobbet.

– Min uppfattning är att man brukar lägga ganska mycket energi på att hitta personen, säger Moa Bladini vid Göteborgs universitet.

Advokaten Elisabeth Massi Fritz tycker att vi borde se över preskriptionsreglerna och göra dem avsevärt längre i alla sexualbrott.

– 10 år är en för kort tid på den här typen av brott och i detta fall blir konsekvenserna väldigt stora för offret som inte ens får en möjlighet till en prövning i domstol och därmed inte heller en upprättelse, säger hon.

Läs mer av Metros granskning av tränarövergreppen:

pil
Fakta: Preskriptionstid för olika brott

Två år: För brott som kan ge fängelse i högst ett år. Exempel: Snatteri, olovlig körning, rattfylleri.

Fem år: För brott som kan ge fängelse i högst två år. Exempel: Stöld, sexuellt tvång, grovt rattfylleri.

Tio år: För brott som kan ge fängelse i högst åtta år. Exempel: Grov misshandel, rån.

15 år: För brott som kan ge fängelse över åtta år.

25 år: För brott som kan ge livstids fängelse. Exempel: Grov mordbrand

Ingen preskriptionstid: Gäller för exempelvis mord, dråp, brott mot mänskligheten och terroristbrott.

Särskilda regler: Gäller bland annat sexualbrott som begåtts mot personer under 18 år. Då ska preskriptionstiden istället börja gälla från den dag den målsägande fyller 18 år. Det gäller bland annat för våldtäkt och sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning.

Källa: Källa: lagen.nu, brottsbalken 35:1

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Johansson/Johan Wikén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro