ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tränaren misstänktes för sexuellt utnyttjande av flicka – får skadestånd

Filip Häggberg · 25 Jan 2018
Uppdaterad 25 Jan 2018
Mannen, som är i 50-årsåldern, höll sig undan från rättegången.

Mannen, som är i 50-årsåldern, höll sig undan från rättegången. Foto: Shutterstock/IBL


Mannen som misstänktes för bland annat sexuellt utnyttjande mot en ung flicka han var lärare och tränare för får skadestånd. Han blev varken friad eller dömd – utan höll sig undan till dess att de misstänkta brotten preskriberades.

klar

Artikellänk är kopierad

I maj kunde Metro avslöja hur en man, i dag i 50-årsåldern, stod åtalad för sexuellt utnyttjande av underårig och grovt sexuellt utnyttjande av person i beroendeställning mot en flicka han var tränare och betygsättande lärare för.

Men mannen dök aldrig upp i Södertörns tingsrätt när fallet skulle prövas – och preskriptionstiden för brotten hann löpa ut.

Nu får han 3000 kronor i skadestånd, rapporterar nyhetsbyrån Siren, enligt Dagens Nyheter.

I samband med att preskriptionstiden höll på att gå ut hängdes mannen ut i sociala medier med namn och bild. Mannens hus, där familjen bor, utsattes också för skadegörelse.

Han begärde då just 3000 kronor i skadestånd för lidande och 60 kronor för utgifter från Justitiekanslern som har beviljat det anspråket. Den åklagare som ledde förundersökningen har inte invänt mot begäran.

– Ersättning kan vägras eller sättas ned med hänvisning till att ett brott preskriberats, men då ska det i princip vara klarlagt att man begått en brottslig handling. Den bedömningen har vi inte gjort i detta fall, säger Anna Erman, byråchef på Justitiekanslern, till Nyhetsbyrån Siren.

Brotten som mannen misstänktes för ska ha begåtts i flera år i början av 00-talet. Flickan var 13 år när det ska ha inletts.

Han har erkänt att han hade en sexuell relation med flickan, men att det började efter att hon fyllt 15.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Häggberg
Filip Häggberg
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro