ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trängselskatt ger bilpooler ny skjuts

Madeleine Korneliusson · 6 Nov 2012
Uppdaterad 6 Nov 2012
Filip Hellquist är regionansvarig på Sunfleet i Västra Götaland. Han tror att fler göteborgare kommer att vända sig till bilpoolerna efter årsskiftet. – Vi förespråkar inte att man bara ska gå med i en bilpool, utan att man ska sälja sin bil och ersätta den med kollektivtrafik, gång, cykling och sedan bilpoolen i yttersta  nödfall, säger han. 

Filip Hellquist är regionansvarig på Sunfleet i Västra Götaland. Han tror att fler göteborgare kommer att vända sig till bilpoolerna efter årsskiftet. – Vi förespråkar inte att man bara ska gå med i en bilpool, utan att man ska sälja sin bil och ersätta den med kollektivtrafik, gång, cykling och sedan bilpoolen i yttersta  nödfall, säger han.  Foto: Christina Blom


Efter årsskiftet kommer allt fler göteborgare att välja kooperativt ägande framför egen bil. Det tror Göteborgs bilpooler som nu laddar inför införandet av trängselskatten.

klar

Artikellänk är kopierad

I samband med trängselskattens införande kommer Göteborgs största bilpool, Sunfleet, att införa tre nya poolplatser i staden och runt 35 stycken nya bilar. De förväntar sig en medlemsökning med 10–15 procent under nästa år.

– Det är klart att trängselskatten kommer att påverka människors resemönster, säger Filip Hellquist, regionsansvarig på Sunfleet i Västra Götaland.

– Vår och stadens förhoppning är att bilismen kommer att minska och vi tror också att den kommer att göra det med 10–15 procent initialt. Därför ökar vi också vårt bilbestånd. 

Men Sunfleet är inte ensamma om att tro att fler göteborgare kommer att vända den privatägda bilen ryggen under 2013. 

På Göteborgs Bilkoop väntar man sig också en medlemsboom efter årsskiftet.

– Vi har räknat med att rekryteringen kommer att gå bättre och har märkt att det är fler som är intresserade när vi är ute och pratar med allmänheten. Det är många som har funderat länge och som nu är beredda att sälja sin bil. Trängselskatten får folk att äntligen komma till vägs ände, säger Peter Markusson, ordförande i styrelsen för Göteborgs Bilkoop.

Ett flertal mindre bilpooler som Metro har pratat med väntar sig även de ett ökat intresse nästa år.

– De som ligger i funderingarna om att ha bil eller inte bil, eller de som vill ha två bilar i stället för en, får nog en extra puff åt det här hållet. Vi tror att vi kommer att få fler medlemmar, säger Bertil Finndin, ordförande för Hisingens bilkooperativ. 

klar

Artikellänk är kopierad

Madeleine Korneliusson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro