ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trångt om plats för nya vrålåk på Gröna Lund

Mia Odeh · 27 Apr 2010
Uppdaterad 11 Feb 2011
Berg-och-dal-banan Jetline på Gröna Lund är en av de populäraste attraktionerna.

Berg-och-dal-banan Jetline på Gröna Lund är en av de populäraste attraktionerna. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Genom att skrota ett glasskafé lyckades Gröna Lund klämma in en helt ny berg-och-dal-bana inför säsongspremiär­en.

Men det är inte alltid så enkelt att klämma in nya åkattraktioner i den begränsade nöjesparken. De senaste åren har parkens attraktionschef Peter Osbeck hittat nya sätt att lösa platsbristen, och resultatet är skräddarsydd ingenjörskonst när den är som allra bäst.– Platsbristen är det största problemet vi har när vi tar fram nya attraktioner, men det är samtidigt det vi är väldigt bra på, säger Peter Osbeck.

Ett par exempel är placeringen av Kärleks­tunneln som flyter genom Lustiga Husets källare och den flytande karusellen Bläckfisken som kan flyttas vid behov.

Den nya berg-och-dal-banan, Tuff-tuff-tåget, valdes ut bland redan existerande konstruktioner och var därför ingen större utmaning för parken. De attraktionerna, däremot, är skräddarsydda. – Vi är troligtvis den enda parken i världen med tre banor som korsar var­andra, säger Peter Osbeck.

Han syftar på storfavoriten Jetline som toppar listan år efter år. Tvärs genom rälskringlorna löper både Vilda musen och Kvasten, och av besökssiffrorna att döma går kon­cept­et hem hos publiken.

När Insane byggdes 2009 slog den världsrekord i både längd och höjd för sin typ av kon­struktion. Trots en längd på 250 meter räls och en topphöjd på 35,5 meter ryms hela konstruktionen på en yta av 10 gånger 40 meter.

Några världsrekord i hastighet på berg- och dalban­or är inte den högsta prioriteringen på Gröna Lund. – Det skulle kosta något fruktansvärt att uppnå. Den här prestigejakten är större utomlands, särskilt i USA som älskar att slå rekord, säger Peter Osbeck.

Årets nyheter på Gröna Lund i Stockholm

• Berg-och-dal-banan Tuff-tuff-tåget.

• Nytt bokningssystem. Besökarna kan köpa både åkband och biljetter på nätet.

Årets nyheter på Liseberg i Göteborg

• Flygande elefanter.

• Ny 3 D-film.

• Quick Pass – besökarna kan boka plats i åkattraktionerna för att slippa köa.

Åktoppen Gröna Lund

• Lustiga huset

• Jetline

• Kvasten

• Vilda Musen 

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro