ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Träningskvinnor: Ge fan i att kommentera våra muskler på gymmet

Tomas Lundin · 10 Nov 2014
Uppdaterad 10 Nov 2014
Emma-Lee Molander och Sofia Sjöström har båda mött föreställningar om att kvinnor som bygger muskler inte är kvinnliga.

Emma-Lee Molander och Sofia Sjöström har båda mött föreställningar om att kvinnor som bygger muskler inte är kvinnliga.


klar

Artikellänk är kopierad

”Tjena kylskåpet”, ”Vi killar gillar former, inte muskler”. Det är den typen av kommentarer som vältränade kvinnor kan vänta sig att höra på gymmet utan att ha bett om det.  – Det är mycket gamla könsroller kvar i gymvärlden, säger Metros träningsexpert Sofia Sjöström. 

Träningsbloggaren Amanda Larsson har i ett uppmärksammat inlägg beskrivit hur hennes nya passion styrketräning gett oanade bieffekter. Plötsligt började främst män på gymmet kommentera och recensera hennes utseende. Många uttryckte oro för att hon skulle träna för mycket och se ut som en man.

”För varje kommentar jag fick, bröt det ner mig. Min utsida såg stark ut, men de där kommentarerna gjorde ont. Jag var inte van. Jag trivdes så bra med mig själv men tydligen så var det inte okej?”, skriver Amanda Larsson i inlägget.  ► LÄS MER: Experter sågar kändisarnas träningskorsett

Trots det har hon fortsatt att träna och beskriver hur hon i dag bara låter kommentarerna rinna av henne i stället för att ta åt sig. Hon har också fått stöd genom kommentarer på bloggen och Facebook. 

”Sätt tillbaka dina hörlurar, forsätt med de som du håll på och titta inte ens på den”, skriver signaturen Mauricio på bloggen om personerna som kommenterar utseendet.

LÄS MER
Forskare: Så kan proteinpulver skada din kropp

– Om man inte följer normen blir man ifrågasatt. Det är vanligt att kvinnor kommenterar kvinnor och män kommenterar kvinnor men det är sällan en kvinna går fram till en man.

Hur ska man svara om någon säger något om ens kropp på gymmet?  – Jag tycker man ska be personen berätta hur de motiverar att de har rätt att kommentera din kropp. Då kanske de tvingas tänka till och kommer ur sin bubbla.

”Tjejer är rädda för att få muskler”

Emma-Lee Molander är personlig tränare, bloggare och tävlar själv i fitness. Hon möts ofta av tjejer som är rädda för att få muskler eftersom de inte vill se för kraftiga ut.   – Det har varit väldigt mycket att de är rädda att träna med tunga vikter för att det finns vissa män som kan tycka att det blir för mycket, säger hon till metro.se. Samtidigt ser hon att en stor attitydförändring är på väg när det gäller kvinnor och muskler. Inte minst märks det på tävling. – Det har blivit en jättetrend. För två år sedan på den tävling jag ska vara med på i år var det 200 anmälda, i år är det 600.

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro