ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Transpersoner mer utsatta för psykisk ohälsa

Malin Hansson · 19 Apr 2016
Uppdaterad 19 Apr 2016
Man räknar med att hela 40 procent av transpersonerna i Sverige i åldern 15-19 har någon gång försökt ta sitt liv.

Man räknar med att hela 40 procent av transpersonerna i Sverige i åldern 15-19 har någon gång försökt ta sitt liv. Foto: Alamy


Transpersoner har sämre psykisk hälsa än övriga befolkningen och tillsammans med hbtq-personer löper de som grupp större risk att utsättas för diskriminering och negativt bemötande. Alfie Martins är transexuell och hon är inte förvånad.

klar

Artikellänk är kopierad

Alfie Martins.
Alfie Martins.Foto: Privat

Personer som befinner sig i minoritetsposition på grund av sexuell läggning, könsidentitet eller könsuttryck riskerar i större utsträckning att utsättas för olika stressfaktorer, till exempel diskriminering och negativt bemötande. Det visar ny rapport från Socialstyrelsen.

– Jag är inte förvånad, säger Alfie Martins, ordförande för Transföreningen FPES.

På gruppnivå har transpersoner en sämre psykisk hälsa än övriga befolkningen. En tredjedel har någon gång försökt att ta sitt liv, och i åldern 15-19 hela 40 procent. Det är att jämföra med att sex procent av den allmänna befolkningen gjort självmordsförsök, enligt Avdelningen för Hälsovetenskap (HLV).

Alfie Martins , 62, har själv inte lidit av psykisk ohälsa. Men det tog henne lång tid att gå ut med att hon är transexuell. Trots att hon redan som barn visste att hon kategoriserats in i fel kön dröjde det 55 år. Att gå runt och låtsas vara en man i 55 år beskriver Alfie som en stor mental belastning.

– Jag hanterade det i många år genom att gömma det för mig själv. Är jag helt tokig? tänkte jag ibland. Jag tänkte nog allt mellan himmel och jord. Men tillslut insåg jag att jag måste göra ett val. Jag sprang ut ur garderoben 2009. Bära eller brista tänkte jag. Den mentala identiteten går inte att stoppa tillslut.

Alfie säger att hon har haft tur. Hon var gift och hade barn och när hon berättade att hon såg sig som kvinna fick hon stort stöd och förståelse. Men som ordförande för Transföreningen FPES har hon hört många berättelser från folk som mår dåligt. Framförallt bland unga.

– Generellt sett ser jag att skolbarnen mår sämre i dag. Det är mycket stress som det är och lägg på då att man har ett avvikande beteende eller kön. Många utsätts för mobbning och oförståelse.

Själv var Alfie redan etablerad i samhället. Men unga som kommer ut i dag har det tufft, menar hon. Men det börjar bli bättre.

– Media har gjort mycket för att visa att vi finns. Totalt sett har det blivit bättre. Men det finns mycket som måste bli mycket bättre. Namnlagen har exempelvis fortfarande inte kommit upp i riksdagen. Det skulle underlätta för unga att ha det namnet de vill ha, säger hon.

klar

Artikellänk är kopierad

Malin Hansson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro