ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Transpersoner skyddas inte av hatbrottslagen

Aleksa Lundberg · 26 Nov 2013
Uppdaterad 27 Nov 2013

Transaktivisten och kristdemokraten Maria Hansson Nielsen trakasserades länge i hemstaden Skara. Men lagen skyddar inte transpersoner från hets mot folkgrupp – och Marias eget parti är emot att förändra lagen.

klar

Artikellänk är kopierad

Maria Hansson Nielsen har blivit misshandlat och trakasserad i hemstaden Skara. Men trots att hoten ofta varit riktad till henne som transperson kan hon inte anmäla hets mot folkgrupp.
Maria Hansson Nielsen har blivit misshandlat och trakasserad i hemstaden Skara. Men trots att hoten ofta varit riktad till henne som transperson kan hon inte anmäla hets mot folkgrupp.Foto: Elisabeth Ohlson Wallin

Främst var det ungdomarna i Skara som hade svårt att acceptera Maria Hansson Nielsen. De kunde skrika "transajävel" och ”transahora". Till slut blev trycket för stort, 2011 kollapsade Maria och fick vårdas på sjukhus. 

När hon skrevs ut fortsatte påhoppen med ungdomar som skrek "Fikus ska vi bada näck i bäcken, bögjävel!” till exempel. Då fick hon nog. Maria blev transaktivist och började föreläsa. Men hetsen växte och fortsatte nu även utanför hemkommunen. En kväll när hon tog sig en promenad kastade någon en sten i hvuudet på henne, vilket orsakade en lättare hjärnskakning. 

Snart därefter kom det fram att det skrivits en artikel om Maria på främlingsfientliga sidan nationell.nu, med ett dödshot i kommentarsfältet. Hon misstänker ett samband mellan händelserna.

– Gör jag en polisanmälan om hets vet jag redan innan att den kommer läggas ned, det går ju inte att åtala. 

Oppositionen, C och FP är för att skriva in transpersoner i hetslagen medan M och Marias eget parti KD anser att transpersoner redan är skyddade. Partiet saknar kunskap om gruppens utsatthet enligt Maria.

– Det är tråkigt att mina partikamrater inte förstår hur hårt det hetsas mot oss på gator och torg. Om de som hetsar vet att de kan dömas är det många som inte vågar fortsätta. Så förebygger vi brott. Problemet försvinner inte helt men det kommer att påverka. 

”Transpersoner hamnar mellan stolarna”

Egentligen handlar det hela om att lägga till en mening i en lagtext – men medan Justitieminister Beatrice Ask (M) och KD menar att transpersoner är skyddade i rådande lagstiftning håller vice åklagare Bengt Åsbäck inte med. Han menar att transpersoner hamnar mellan stolarna. 

– Transpersoner skyddas inte när det kommer till hets. Uppräkningen av skyddade grupper är stängd och utan tillägget ”annan liknande omständighet” går det inte att väcka åtal. Det går ju inte ihop, säger Bengt Åsbäck.

Det finns tre lagtexter som skyddar vid hets mot folkgrupp. Åtal kan väckas när någon utsätts på grund av ras, hudfärg, nationalitet, religion och sexuell läggning, vilket utesluter ett åtal om en transperson skulle vara utsatt. Men i en av de andra lagtexterna, som handlar om vilken straffsats man kan dömas till, har man lagt till "annan liknande omständighet" i uppräkningen, vilket enligt vice överåklagare Bengt Åsbäck är ett tillägg som är tillräckligt för att skydda transpersoner.

Oppositionen, C och FP vill ändra även i de andra två lagtexterna, men KD:s Caroline Szyber håller med Beatrice Ask, och skulle därför rösta mot en vidare inkludering i dag. På Twitter reagerar hon dessutom i dag på Metros artikel med att säga att hon själv "har skrivit motion för lagändring".

klar

Artikellänk är kopierad

Aleksa Lundberg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro