ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Transplantation av människohuvud genomförd

David Peterson · 18 Nov 2017
Uppdaterad 28 Nov 2017
Snart är forskarna redo att testa huvudtransplantation på levande person.

Snart är forskarna redo att testa huvudtransplantation på levande person. Foto: IBL/TT


Den omskrivna italienska kirurgen Sergio Canavero har i flera år hävdat att huvudtransplantationer är möjliga. Nu säger hans forskarlag att de tagit ett steg närmare målet.

klar

Artikellänk är kopierad

Efter en 18 timmars lång operation ska forskarna ha lyckats återansluta en död persons huvud till ryggrad, nerver och blodkärl. Den långa operationen genomfördes i Kina och leddes av doktor Xiaoping Ren, skriver The Telegraph.

Nu är forskarna snart redo att göra transplantationen på en levande människa, enligt den italienska kirurgen Sergio Canavero.

– Nästa steg blir att göra ett komplett byte på två döda organdonatorer, sade Sergio Canavero på en presskonferens enligt The Telegraph.

Därefter är en transplantation på en levande människa inte långt borta, enligt kirurgen som tidigare sagt att en transplantation på en levande person skulle kunna äga rum redan i år.

Den ryska mannen Valery Spiridinov var tänkt att bli den första levande personen att genomgå en huvudtransplantation. Experter har tidigare varnat för att hans öde kan bli ”värre än döden” och sagt att han kommer få genomgå olidlig smärta när huvudet ska försöka anpassa sig till den nya kroppen. I somras bestämde han sig för att hoppa av projektet och nu sägs den första patient istället bli en kinesisk medborgare.

Enligt Canavero kommer en full forskningsrapport som visar hur ingreppet på den döda personen gått till att presenteras inom ett par dagar.

Tidigare har Canavero och hans kollegor också hävdat att de lyckas med huvudtransplantationer på både råttor och apor.

klar

Artikellänk är kopierad

David Peterson
David Peterson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro