ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Transportstyrelsen: Dödsolyckor i trafiken ökar

Annica Ögren · 9 Jan 2019
Uppdaterad 9 Jan 2019
2018 omkom 72 personer fler i trafiken än under 2017. Bilden är en genrebild från en tidigare olycka.

2018 omkom 72 personer fler i trafiken än under 2017. Bilden är en genrebild från en tidigare olycka. Foto: FERNVALL LOTTE / Aftonbladet / IBL Bildbyrå


Det blev ett dödligt år på de svenska vägarna förra året då 325 personer omkom i trafiken, enligt preliminära siffror från Transportstyrelsen.

klar

Artikellänk är kopierad

Singelolyckor med motorfordon var den vanligaste formen av dödsolyckor i fjol.

Den största ökningen av olyckor med dödlig utgång var dock mötesolyckorna, enligt UNT, som tagit del av Transportstyrelsens preliminära statistik.

Totalt är siffran på antalet dödsolyckor under förra året nästan 30 procent högre än 2017, då 253 personer omkom i trafiken.

Varm sommar kan ha påverkat

Juli var den månad då flest personer omkom i trafiken och enligt Tony Härdin, polisintendent med ansvar för nationella trafikfrågor, kan det varma vädret ha lett till ökad trafik och därmed även fler olyckor.

– Det är klart att det påverkar, framför allt för motorcyklar. Man är ute mer, man åker längre sträckor. Det kanske är fler ovana mc-förare som dammar av motorcykeln och ger sig ut. Det syntes ganska tidigt att trenden var oroande. På sensommaren kunde man till exempel konstatera att det hade inträffat ovanligt många dödsolyckor med motorcyklar, säger han till tidningen.

Både Tony Härdin och Transportstyrelsens generaldirektör, Jonas Bjelfvenstam, anger även hastighetsbegränsningarna som en möjlig orsak till den dramatiska utvecklingen, enligt UNT.

Svårt med halveringen till 2020

Enligt honom kan ökningen av dödsolyckor göra det svårt att nå målet om en halvering av antalet döda i trafiken till 2020 – ett mål som sattes år 2007.

– Det är stora tal. Det finns verkligen anledning att fundera på vad vi kan göra framåt för att hejda den här utvecklingen, och helst vända den, säger Jonas Bjelfvenstam, till tidningen.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro