ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Transsexuella Leelah sörjs av tusentals – tog sitt liv

Åsa Larsson · 1 Jan 2015
Uppdaterad 2 Jan 2015
Leelah Alcorn föddes som Josh. Nu sprids stödjande ord till transsexuella världen över med hashtaggen #LeelahAlcorn.

Leelah Alcorn föddes som Josh. Nu sprids stödjande ord till transsexuella världen över med hashtaggen #LeelahAlcorn. Foto: Facebook/CNN


klar

Artikellänk är kopierad

Leelah Alcorn, en transsexuell tonåring i USA, tog sitt liv i söndags, sedan föräldrarna  på religiösa grunder vägrat acceptera hennes val att komma ut. Nu sörjs hon av tusentals på nätet.

Tonåriga Leelah Alcorn föddes som Josh. När hon berättade för sina föräldrar att hon inte ville leva som pojke utan som flicka så svarade de att de inte kunde tolerera det.

– Vi stöjder inte det, religiöst sett, säger den tårfyllda mamman till Leelah till tv-kanalen CNN.

– Men vi sa till honom att vi älskar honom villkorslöst. Vi älskade honom oavsett. Jag älskade min son.

Men vänner till Leelah berättade hur hon inte accepterades för den hon var i hemmet i delstaten Ohio och när självmordsbrevet dök upp – det var tidsinställt att publiceras på bildtjänsten Tumblr – så stod det klart att det var skälet bakom hennes handling.

"Snälla var inte ledsna, det är bättre så här. Livet jag skulle ha levt är inte värt att leva... för jag är transsexuell", stod det i brevet.

"Enkelt sagt, jag känner mig som en flicka fångad i en pojkes kropp, och jag har känt så sedan jag var 4 år gammal. Jag visste aldrig att det fanns ett ord för den känslan, eller att det var möjligt för en pojke att bli en flicka, så jag berättade aldrig för någon och jag fortsatte bara att göra klasska "pojksaker" för att försöka passa in."

Leelah klev framför en långtradare  på en motorväg och dog.

Efter hennes död har många uttryckt sin sorg och sitt stöd till Leelah. Med i exempelvis hashtaggen "LeelahAlcorn på Twitter så kan man läsa många tröstande och hyllande ord, inte bara till Leelah utan till alla transpersoner. ​Se inslaget på CNN här!

klar

Artikellänk är kopierad

Åsa Larsson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro