ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trappar upp kampen mot fetma med hissförbud

Tobias Berg · 4 Jan 2015
Uppdaterad 4 Jan 2015
Hissförbudet gäller i alla offentliga byggnader i provinsen förutom sjukhus och ålderdomshem.

Hissförbudet gäller i alla offentliga byggnader i provinsen förutom sjukhus och ålderdomshem. Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

För att hålla befolkningen i form har den turkiska guvernören Dursun Ali Sahin infört ett hissförbud i offentliga byggnader. Genom att tvinga befolkningen att ta trapporna hoppas han kunna både minska midjemått och spara energi.

För att bekämpa fetma har guvernören i Edirneprovinsen i nordvästra Turkiet tagit till en ovanlig taktik rapporterar den turkiska nyhetssajten dailysabah.com. Sedan den 31 december 2014 är det nämligen olagligt att använda hissen i offentliga byggnader i provinsen. I alla fall om man bara ska upp till tredje våningen.

Guvernören, Dursun Ali Sahin, har tidigare gjort sig känd som en förkämpe för hälsan genom att han i september beordrade caféer och restauranger att servera mindre salt och socker. Nu har han alltså tagit det hela ett steg längre och ska göra invånarna friskare genom påtvingad motion. Enligt den nya lagen kommer de tre lägsta våningarna i offentliga byggnader endast vara tillgängliga med hiss för de som åker från våningar högre upp. Alla andra tvingas gå. Lagen undantar dock sjukhus och ålderdomshem och personer som inte kan använda trapporna av hälsoskäl är också undantagna.

Till dailysabah.com säger Sahin att lagen både gynnar hälsan för befolkningen och minskar energikostnaderna för provinsen där 30,7 procent av befolkningen lider av fetma.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Berg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro