ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Traumat blev Jenny Wilsons nya skiva

Gustaf Larsson · 21 Mar 2018
Uppdaterad 22 Mar 2018
Jenny Wilson släpper albumet "Rapin*", sprunget ur hjärtat och underlivet.

Jenny Wilson släpper albumet "Rapin*", sprunget ur hjärtat och underlivet. Foto: Oskar Omne


Jenny Wilson släpper sin första platta på fem år. Exorcism” heter det elektroniskt dansanta albumet där texterna vittnar om ett mörkt trauma. ”En brutal skildring av ett specifikt trauma”, säger artisten själv.

klar

Artikellänk är kopierad

För några veckor sedan kom den första singeln inför Jenny Wilsons nya album. ”Rapin*”, som låten heter, slog ner som en smärre bomb när den släpptes tillsammans med sin illustrativa musikvideo.

– Låten är verkligen en rakt upp-och-ner-text om den här incidenten. Den är nästan rapporterade i sitt tilltal, samtidigt som musiken är väldigt experimentell. Det finns inte så mycket mer att säga egentligen, eftersom jag samtidigt släppte den här videon som jag utvecklade tillsammans med Gustaf Holtenäs. I ett halvårs tid bollade vi ideér och jag drog in honom i den här hemska världen, säger hon till Metro.

När den kom var det lite som käftsmäll.

– Jag håller med. Jag får själv ont i magen så fort jag ser videon, fortfarande.

Inför låtsläppet berättade Jenny Wilson att hon hamnat vid ett vägskäl. Så här skrev hon då:

”Det här är det svåraste jag gjort. På så många plan. Först visste jag faktiskt inte om jag ville fortsätta med musiken överhuvudtaget. Sedan råkade jag ut för något fruktansvärt. Jag hamnade vid ett vägskäl: Antingen tystna – eller tala. Det var inget lätt val. Jag ville inte berätta. Jag orkade inte berätta. Jag var tvungen att berätta”.

Vad fick dig att ändå vilja berätta?

– Jag hade inte något val. Om jag skulle fortsätta göra musik kände jag att jag var tvungen att göra den här skivan med det här temat. Annars skulle den här händelsen ligga i vägen för andra berättelser som jag också bär på. Andra saker jag vill göra, sjunga om och beskriva. Därför satt jag tänderna i det även fast jag inte visste ifall jag ville eller vågade.

”Jag hamnade vid ett vägskäl: Antingen tystna – eller tala”, säger Jenny Wilson, som valde att tala. Foto: Oskar Omne
”Jag hamnade vid ett vägskäl: Antingen tystna – eller tala”, säger Jenny Wilson, som valde att tala. Foto: Oskar Omne

Hur skulle du beskriva det nya albumet?

– En brutal skildring av ett specifikt trauma och efterföljderna av det. Men musiken är bitvis otroligt dansig och elektronisk. Gjord för dansgolv. Det är ett helt fysiskt verk som inte alls kommit ur intellektet, hjärnan. Snarare ur hjärtat och underlivet. Den springer ur en fysisk känsla snarare än det som är uttänkt.

Jenny Wilsons senaste skiva ”Demand the impossible!” kom ut 2013. Även den personligt utlämnande. Texterna behandlar ämnen som kroppen, sjukdom och revolution.

– Sammanfattningsvis är albumet egentligen sprunget ur en sjukdom i kroppen som jag speglade utifrån samhällets sjukdom. Samhällets kontra kroppens sjukdomar och kampen mellan dem båda.

Med ”Demand the impossible!” var Jenny Wilson ute på turné fram till 2015. Sedan behövde hon ladda upp batterierna.

– Efter det var jag tvungen att ladda om litegrann och försöka förstå om jag överhuvudtaget skulle orka gå in i något så dränerande som det kan vara att göra skivor på det sättet jag gör det. Jag har alltid använt mig själv ganska extremt utlämnande.

Har du alltid haft ett behov av att vilja berätta?

– Ja, det har jag faktiskt. Jag har verkligen det. När jag var sex år och gick på lekis var jag helt övertygad om att jag skulle bli en fattigkonstnär med risigt hår. Och det är ungefär det jag har blivit också. Varför vet jag inte, men det har alltid funnits med mig, i min innersta kärna har jag alltid vetat att jag ska använda min röst på något sätt.

pil
Jenny Wilson

Född: 1975 i BlekingeGör: Artist/konstnärTidigare karriär: Sångerska i bandet First floor power och har släppt fyra album som soloartistUtmärkelser: För sitt senaste album “Demand the impossible!” blev hon nominerad till sju Grammisar, och vann tre: Årets album, producent och musikvideo.Aktuell med: Sitt femte album ”Exorcism*” som släpps den 23 mars

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro