ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre alternativ till den vanliga köttfärstacon

Jonas Cramby · 28 Apr 2017
Uppdaterad 28 Apr 2017
Friterad fisk lyfter vilken tacos som helst.

Friterad fisk lyfter vilken tacos som helst. Foto: IBL


En vanlig fredagsmystaco består i regel av färdigköpta tortillas, köttfärs med en påse kryddblandning samt en burksalsa – snabbt kanske, men inte särskilt gott. Här är tre alternativ för dig som vill piffa upp fredagstacon.

klar

Artikellänk är kopierad

Alternativ till färdiga tacoskal: Hemgjorda vetetortillasFärdigköpta vetetortillas har konsistensen som ett bubbelplast men med en något mer kemisk smak. Att göra egna är inte bara oerhört gott, det är även så enkelt att man kan engagera barnen i matlagningen. Så här gör du 30 små vetetortillas:Blanda 14 dl vetemjöl med 1 tsk bakpulver, 1 tsk salt och smula ner 50 gram smör, lite som när man gör smulpaj. Häll på 6 dl varmt vatten och knåda i ett par minuter. Låt vila i 20 minuter innan du delar upp degen i 30 små bollar som du sedan kavlar ut på mjölat bord till tunna tortillas. Stek i torr panna på medelhög värme, det räcker med ett par minuter på varje sida. Håll varma i en kökshandduk tills det är dags att äta.

Alternativ till köttfärs med kryddblandning: friterad fiskFör fyra personer skär 600 gram färsk, fast vit fisk typ torsk eller hälleflundra i avlånga, tumstora bitar. Blanda 1 dl vetemjöl med 2 tsk chilipulver, 2 tsk paprikapulver och lite salt på ett fat. Vispa upp ett ägg på ett annat. Och häll pankoströbröd på ett tredje. Värm frityrolja till ungefär 180 grader (eller när lite panko fräser fint) och doppa sedan fisken i mjölet, sen ägget, sist pankon och fritera tills gyllene. Låt rinna av på ett papper.

Alternativ till färdigjord salsa: Hemgjord pico de GalloAtt köpa färdigköpt salsa är bara dumt om man tänker på hur otroligt enkelt det är att göra egen: det är bara att finhacka ett paket körsbärstomater, eller andra smakrika tomater, pressa över en halv lime, tillsätta en halv finhackad silverlök, en kruka finhackad koriander, två till tre finhackade jalapenos och sedan smaka av med salt. Montera sedan tacon genom att lägga fisken i brödet och toppa med pico de gallo. Vill du ha en klick majonnäs går det såklart också bra och det är även standard att fylla fisktacos med lite fint riven vitkål samt erbjuda en flaska god hot sauce typ Cholula att dutta över själv. Lycka till!

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro