ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre av fyra förskolor slarvar med hygienen

Edvin Gepertz · 13 Nov 2011
Uppdaterad 14 Nov 2011
Förskolan Apelsinen i Västra Frölunda är ett undantag. De klarade sig utan anmärkning i kommunens inspektion. ”Vi är väldigt noga”, säger förskollärare Alexandra Teran Öman. Här äter hon tillsammans med barnen Julia Söderlind, 5, och Emma Söderlind, 2.

Förskolan Apelsinen i Västra Frölunda är ett undantag. De klarade sig utan anmärkning i kommunens inspektion. ”Vi är väldigt noga”, säger förskollärare Alexandra Teran Öman. Här äter hon tillsammans med barnen Julia Söderlind, 5, och Emma Söderlind, 2. Foto: Christina Blom


Tre av fyra förskolor i Göteborg har för dålig hygien i sina kök. Brister i personlig hygien och städning ger bakläxa. Räcker med en sårskada på ett finger”.

klar

Artikellänk är kopierad

Hittills i år har 250 av Göteborgs förskolekök fått anmärkningar då de inspekterats av kommunens miljöförvaltning. Bland annat handlar det om anställda som inte sköter sin egen eller kökets hygien eller lokaler som är nedgångna på ett sätt så att det blir svårt att hålla rent. – Det räcker med att man har en sårskada på ett finger, och så kommer det någon bakterie i maten. Så det är allvarligt, det måste man ha kontroll på, säger Ulla Lindblom, kostchef i stadsdelen Centrum. Kök på förskolor måste, liksom andra kök där mat lagas till många, följa livsmedelslagstiftningen för att hindra att bakterier sprider sig och att barn och personal blir sjuka. Kommunen är tillsynsmyndighet och gör årliga inspektioner på alla förskolor i stan. Hittills i år har 345 förskolor inspekterats. – Livsmedel ska vara säkra. Man ska inte bli sjuk, man ska inte få en allergisk chock eller bli matförgiftad, säger Bernadette Weber, enhetschef på miljöförvaltningen. Hon menar att situationen, trots de sammanlagt 930 anmärkningarna på dagisköken, inte är alarmerande. – Vi tycker överlag inte att det är så stora brister. Annars skulle vi nog få höra oftare att barn blir sjuka. Men det pågår en höjning av kompetensen på förskolorna och man jobbar på att få en höjd kvalitet, säger hon. Men även de små felen är viktiga att rapportera. – Ju mer slitet det är desto svårare är det att hålla rent. Det är grunden till att vi anmärker på sådana grejer, säger livsmedelsinspektör Stefan Karlsson.

… men de klarade sig prickfritt

Trots alla anmärkningar finns det de som sköter sig. Förskolan Apelsinen i Västra Frölunda klarade årets inspektion prickfritt. Här har lärarna ordentlig koll på reglerna för hygien och städning. – Vi är väldigt noga med det, och vi har faktiskt väldigt mycket friska barn, säger förskollärare Alexandra Teran Öman. Till exempel hyvlar förskollärarna upp osten i förväg vid mellanmålen och de ställer inte fram hela smörpaketet utan lägger upp en lagom stor klick i en separat skål. Alexandra Teran Öman berömmer också dem som lagar mat i förskolans kök och säger att det är en stor anledning till den felfria kontrollen.  edvin gepertz

klar

Artikellänk är kopierad

Edvin Gepertz
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro