ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre av fyra i bokön har redan bostad

John Lindblom · 13 Nov 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Miljöpartisten Caroline Kling vill ge förtur åt fler köande. 

Miljöpartisten Caroline Kling vill ge förtur åt fler köande.  Foto: Mattias Holgersson


klar

Artikellänk är kopierad

74 procent av nästan 200 000 i Stockholms stads bostadskö äger redan en villa eller en bostadsrätt eller innehar ett eftertraktat hyreskontrakt.

Samtliga 148 000 bostadsinnehavare konkurrerar därmed på samma villkor som resterande 26 procent som antingen bor i kollektiv, hos föräldrar eller i andra eller tredje hand.

– Det var länge sedan vi hade trångboddhet som ett skäl till förtur. Vi tror att det här systemet är både mest praktiskt genomförbart och mest rättvist, säger Per-Anders Hedkvist, vd för Stockholms stads bostadsförmedling.

Andelen som redan äger en bostad eller redan har ett förstahandskontrakt i Stockholms stads bostadskö har aldrig varit större. Fram till slutet av 90-talet har stadens bostadskö alltid dominerats av dem som saknar eget boende. Vid den senaste mätningen 2007 är de med störst behov av bostad plötsligt i solklar minoritet.

Framför allt är det de köande villaägarna och bostadsrättsinnehavarna som blivit fler de senaste åren.    

Villaägare står i bostadskö

I och med att köavgiften sänkts och att det blivit  enklare att köa har andelen köande med förstahandskontrakt, bostadsrätt och villa ökat i större utsträckning  än de som saknar egen bostad.

Caroline Kling (mp), styrelseledamot i bostadsförmedlingen, anser att förtursreglerna bör mjukas upp.

– Man borde ge förtur för flera olika akuta bostadsproblem. Bland annat borde fler sjukdomar komma ifråga, säger hon.

I dag har i stort sett endast personer med fysiska handikapp samt hotade personer möjlighet att gå före i kön. Extremt trångbodda personer fick förtur fram till tidigt 90-tal.

– Det blev för resurskrävande och för svårbedömt.  Vi har inga planer på en utvidgning av reglerna, säger Christer Eriksson, vice vd för Stockholms stads bostadsförmedling.

klar

Artikellänk är kopierad

John Lindblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro