ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre av tio svenskar nöjda med sitt land

Anders Göransson · 16 Feb 2007
Uppdaterad 16 Feb 2011
Klicka för att förstora bilden.

Klicka för att förstora bilden.


klar

Artikellänk är kopierad

Unga svenskar hör till världens mest stressade. Ingen annanstans upplevs tidsbrist som ett så stort problem, visar en stor internationell undersökning från företaget Kairos Future, som presenteras i Metro i dag.– Dagens unga i Sverige är omgärdade av idel möjligheter, det finns inga begränsningar. Det skapar tydligen en stress. Samtidigt har den här generationen växt upp i något av en ”perfekt” värld. De har allt de behöver och nu gäller det att bli lycklig. De betonar livskvalitet väldigt mycket, säger Anna Kiefer, projektledare för  ”Unga européer i ett globalt perspektiv”.

Undersökningen bygger på svar från över 22 000 personer i 17 länder i Europa, Asien och Nordamerika och är världens kanske största undersökning av ungas värderingar, livsstil och drömmar.Fyra av tio unga svenskar säger sig vara mycket nöjda med sitt liv. Det placerar dem relativt högt i en internationell jämförelse.– Det vi märker är att danskar och indier har höga värden överlag när det gäller lycka och nöjdhet. Även andra skandinaver verkar rätt nöjda med de flesta aspekter av livet. Däremot ligger Japan genomgående i botten i de här frågorna, säger Anna Kiefer.

Generellt är unga mer optimistiska om sig själva än om samhället i stort. 28 procent av svenskarna är mycket nöjda med situationen i sitt land, medan 14 procent är mycket missnöjda.Klart mest nöjda med hemlandet är unga norrmän, följda av danskar och finländare. Även unga indier och kineser är mer nöjda med sina länder än vad svenskar är.

Sju av tio, i såväl Sverige som internationellt,  anser att miljöförstöring är ett viktigt hot. – Dagens unga svenskar värnar om sig själva, och om kollektivet i bemärkelsen vänner och familj. Däremot är man måttligt intresserad av att till exempel betala för äldre människors pensioner eller engagera sig i miljön, säger Anna Kiefer.

klar

Artikellänk är kopierad

Anders Göransson
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro