ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre barn dog i svåra bussolyckan – nu åtalas chauffören

Valerie Kaspersen · 30 Maj 2018
Uppdaterad 30 Maj 2018
Enligt utredningen beror inte olyckan på vägens standard, vädret eller tekniskt fel på bussen, utan på en felaktig manövrering från chauffören.

Enligt utredningen beror inte olyckan på vägens standard, vädret eller tekniskt fel på bussen, utan på en felaktig manövrering från chauffören. Foto: IBL


Den 2 april 2017 omkom tre personer i en bussolycka i Sveg. Nu har busschauffören åtalats.

klar

Artikellänk är kopierad

Totalt befann sig 58 passagerare på bussen. Tre barn omkom och flera skadades i olyckan. Busschauffören som körde har nu åtalats för åtalas för vårdslöshet i trafik, vållande till annans död och vållande till kroppsskada, enligt ett pressmeddelande från Åklagarmyndigheten.

Enligt utredningen beror inte olyckan på vägens standard, vädret eller tekniskt fel på bussen, utan på en felaktig manövrering från chauffören.

– Utredningen visar att chaufförens koncentration och vaksamhet har varit sänkt på grund av svår sömnighet, även om det inte säkert kan fastslås att insomnande ägt rum vid olyckan, säger kammaråklagare Mikael Bäckström som är förundersökningsledare i ett uttalande.

Den åtalade chauffören håller inte med om utredningens slutsats.

– Bussföraren är förvånad över åtalet. Det känns som det bygger på uteslutningsmetoden. Om ingen annan är skyldig måste det vara han, säger hans advokat Ulrik Smedberg till TT.

Busschauffören menar att han inte har varit trött och inte har somnat i samband med olyckstillfället.

– Den mest troliga förklaringen är den som min huvudman lämnat, nämligen att det har varit ett kraftigt gupp i vägen som påverkat sidostabiliteten, säger Ulrik Smedberg till TT.

Vidare bekräftas att bussbolaget inte åtalas, då de enligt utredningen inte ska ha brutit mot reglerna om kör- och vilotid. Ingen ställs heller inför ansvar när det gäller bristande bältesanvändning, då ledarna ska ha uppmanat ungdomarna att spänna fast sig, vilket bedöms som tillräckligt.

klar

Artikellänk är kopierad

Valerie Kaspersen
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro