ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre bostadsexperter: Så ser höstens marknad ut

Filip Joelsson · 10 Aug 2018
Uppdaterad 10 Aug 2018

Hösten närmar sig och bostadsmarknaden förväntas dra igång på allvar efter sommardvalan. Metro har pratat med tre bostadsexperter som ger sin syn på bostadsläget resten av året.

klar

Artikellänk är kopierad

Kommer priserna att gå upp eller ner i höst?

Claudia Wörmann, boendeekonom SBAB:Jag skulle gissa på stillastående till lite vikande priser. Just nu har vi många människor i arbete och låga, om än något stigande, räntor. Det talar för en viss prisutveckling uppåt. Men i andra vågskålen har vi det otroligt stora utbudet som drar ned priserna, plus en viss osäkerhet om utvecklingen och nya restriktioner för lån. 

Erik Wikander: vd Mäklarhuset: Jag tror att vi kommer att se en viss nedgång, på kanske någon enstaka procent, under hösten. Varför? Jo, för att vi kommer att ha ett stort utbud. I viss mån kommer även valet att påverka. Oavsett vilken regering som kommer att styra råder ovisshet innan valet, vilket kan påverka priserna.

Martin Grander, bostadsforskare Malmö universitet: Jag tror inte att priserna kommer att stiga, men frågan är om priserna kommer att gå ned? Vi kommer att se färre spekulationsköp och nyproduktionen i de högre prissegmenten stannar av något. Troligen ligger priserna ganska stabilt.

quotation startDet kommer nog att finnas ett större utbud än efterfråganquotation end

Hur stort är utbudet av bostadsrätter i höst?

Claudia Wörmann: Det är stort. Dels för att mycket nyproduktion blir klart, och för att objekt som inte blev sålda i våras läggs ut nu.

Erik Wikander: Det är ingen tvekan om att det är ett stort utbud, men så brukar det se ut till hösten. Många väljer att pausa försäljningen under sommaren, för att sedan lägga ut objekten igen till hösten.

Martin Grander: Det kommer nog att finnas ett större utbud än efterfrågan. Framförallt i det högre prissegmentet, där vi har en mättad efterfrågan, samtidigt som det byggts mycket. Problemet är att hushållen med begränsad ekonomi inte har råd att köpa.

Claudia Wörmann (SBAB), Erik Wikander (Mäklarhuset), Martin Grander (Malmö Högskola). Foto: Pressbilder
Claudia Wörmann (SBAB), Erik Wikander (Mäklarhuset), Martin Grander (Malmö Högskola). Foto: Pressbilder

Är det köparens eller säljarens marknad?

Claudia Wörmann: Jag är nästan övertygad om att det är köparens marknad. Det finns många bostäder att välja mellan och en del börjar samtidigt få bråttom att sälja.

Erik Wikander: Det är svårt att säga, och beror helt på vart i landet man befinner sig. I Stockholm och i Göteborg har vi sett stora prisnedgångar på sistone, medan andra delar av landet har haft sin bästa bostadsmarknad någonsin. Men generellt kan man säga att ett stort utbud gör det lättare för köparen på marknaden att välja.

Martin Grander: Jag tror att det är köparens marknad, med tanke på utbudet.

quotation startMan får vara lite på tårna gällande räntanquotation end

Bunden eller rörlig ränta?

Claudia Wörmann: Det där är ofta en individuell fråga. För vissa är det viktigt att veta exakt vad man ska betala per månad för lång tid framåt, för andra spelar det inte så stor roll. Värt att komma ihåg är att skillnaden mellan bunden och rörlig ränta är ganska liten i dag. Och även om räntorna kommer att stiga så är det små rörelser i en långsam takt. Om man tänker att man ska flytta relativt snart efter att man köpt en bostad ska man absolut ha rörlig ränta. Annars kan man få betala en avgift eftersom man löser lånen i förtid.

Erik Wikander: Jag skulle säga att rörlig ränta är bättre, om man har lite spelrum i sin ekonomi. Fast ränta skapar långsiktig överblick, men jag skulle personligen inte binda majoriteten av lånet i dag, nej.

Martin Grander: Jag kan inte svara på den frågan med stöd i min forskning, men personligen skulle jag absolut kört på rörlig ränta. Det kommer inte ske några högre ränteökningar den närmaste tiden. Sen får man vara lite på tårna förstås. Det är min personliga bedömning.

Den som går i tankarna att köpa bostad borde satsa på rörlig ränta i dagsläget, menar experterna. Foto: Pixabay
Den som går i tankarna att köpa bostad borde satsa på rörlig ränta i dagsläget, menar experterna. Foto: Pixabay

Hur stor/liten är risken för en bostadskrasch i höst?

Claudia Wörmann: Om man med bostadskrasch menar att priserna går ned jättesnabbt, så ser jag inte att det är möjligt, så som konjunkturen ser ut i dag. Men om man med krasch menar att det är trögrörligt, att vissa grupper stängs ute från marknaden och att andra har svårt att få igenom bostadskalkylen, då har vi redan en krasch.

quotation startVi har inte förutsättningarna för en krasch i Sverigequotation end

Erik Wikander: Det finns ingen risk alls, eftersom vi har bostadsrätt som upplåtelseform för bostaden i Sverige. I andra länder, där man råkat ut för en krasch, har man ofta ägarelägenheter som man räknar med att kunna köpa och hyra ut. Men vår form bygger på att bostaden är ditt permanentboende, så vi har inte samma förutsättningar för en krasch. Så länge vår ekonomi rullar kommer det inte att ske.

Martin Grander: Den är inte stor. Det hänger lite på förändringar på den globala arenan och det världspolitiska läget. Jag tror inte att bostadsmarknaden i sig är föremål för en krasch. I så fall är det någon annan faktor som utlöser det.

quotation startJag tror att priserna kommer att gå lite kräftgångquotation end

Hur tror du att bostadsmarknaden kommer att utvecklas på sikt?

Claudia Wörmann: Jag tror att priserna kommer att gå lite kräftgång, utan någon större rörlighet. Stillastående till svagt sjunkande resten av året. Sen hänger det lite på vad som händer efter valet, och om bostadsfrågan får mer utrymme än vad den fått på senare tid.

Erik Wikander: Jag tror att den galna marknaden som vi haft i framförallt Stockholm, och i viss mån i Göteborg, de senaste 10-15 åren kommer att stanna av. Köper man bostad i dag bör man inte göra det i hopp om kortsiktiga, ekonomiska vinster, utan för att bostaden är en del av livet med förändrade familjeförhållande och så vidare. Samtidigt kommer befolkningen öka väldigt mycket, framförallt i storstäderna, så över lång tid kan ett bostadsköp vara en god investering.

Martin Grander: Både politiken och producenterna kommer nog förstå att bostadsbyggandet måste analyseras och anpassas efter vad som faktiskt behövs. När det gäller nyproduktion behövs framförallt bostäder för dem med lägre inkomst, eftersom den övriga marknaden i viss mån är mättad. Hyresrätt bör inte vara den enda bostadsform som är tilldelad den inkomstsvage.

Efterfrågan på nyproducerade bostäder i det högre prissegmentet är på väg att mättas, menar bostadsforskaren Martin Grander. Foto: IBL
Efterfrågan på nyproducerade bostäder i det högre prissegmentet är på väg att mättas, menar bostadsforskaren Martin Grander. Foto: IBL
quotation startDet är inte läge att köpa bostad bara för att maxa sin investering.quotation end

Vad är det viktigaste att tänka på om man ska göra en bostadsaffär i höst?

Claudia Wörmann: Som köpare gäller det att titta på vad man faktiskt behöver. Kommer jag att trivas? Har jag råd? Det är inte läge att köpa bostad bara för att maxa sin investering. Man ska ha rimliga förväntningar och fokusera mer på hur man kommer att trivas. För den som säljer tror jag att det är viktigt att inte stirra sig blind på vad lägenheter i området såldes för åren innan. Titta i stället på nuvarande prisnivå. Det är lätt att man blir girig och begär för mycket.

Här är Sveriges nya skyskrapor – och därför byggs de

Erik Wikander: För det första är det viktigt att se till vad man behöver som köpare. Måste jag bo i stadskärnan, eller kan jag bo ett par stationer längre bort? Om man vill köpa där man tror att prisjusteringar kommer att ske uppåt skulle jag satsa på en lägenhet där tunnelbanan kommer att byggas ut i framtiden, eftersom kollektivtrafik är helt avgörande för priserna i Stockholm. Titta också på föreningens skuldsättning, framförallt inom nyproduktion, innan du slår till.

Martin Grander: Det är viktigt att tänka på vilka utgifter man har utrymme för framöver. Det kan ju trots allt hända att räntorna drar iväg. Ta höjd för det i en långsiktig kalkyl. Köper man en bostad i avsikt att bo där under en längre tid finns goda incitament att köpa. Ska man bo kortare tid kan det bli lite knepigare, om man vill tjäna pengar på en försäljning. Den prisutveckling vi sett i storstäderna de senaste tio åren ser jag som en abnormalitet, och är alltså inget att räkna med framåt.

Den som vill köpa bostad i Stockholm utanför stadskärnan gör klokt i att göra det där framtida utbyggnader av kollektivtrafik planeras, menar Mäklarhusets vd Erik Wikander. Foto: IBL
Den som vill köpa bostad i Stockholm utanför stadskärnan gör klokt i att göra det där framtida utbyggnader av kollektivtrafik planeras, menar Mäklarhusets vd Erik Wikander. Foto: IBL

Är det läge att slå till i höst för den som vill in på bostadsmarknaden?

Claudia Wörmann: Det tycker jag! Åtminstone om man har för avsikt att bo en tid i bostaden. Har man en kalkyl som håller och möjlighet till lån, så absolut.

Erik Wikander: Jag tror inte att det blir bättre av att vänta. Har man behov av en bostad ska man slå till nu. Marknaden kommer alltid att röra på sig.

Martin Grander: Det beror helt och hållet på var i landet man vill bo. I Stockholm kan det vara värt att fundera lite extra, i synnerhet när det gäller nyproducerade bostadsrätter. Där borde man kanske fundera på om en hyresrätt kan vara ett bra alternativ i stället, om den möjligheten finns.

klar

Artikellänk är kopierad

Filip Joelsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro