ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre dog av svampsoppa på äldreboende

metro · 22 Nov 2012
Uppdaterad 22 Nov 2012
Tre dog av svampsoppa på äldreboende

Tre dog av svampsoppa på äldreboende Foto: Scanpix


klar

Artikellänk är kopierad

Tre äldre på ett boende i Kalifornien dog efter att ha ätit giftsvampar som personalen serverade. 

Enligt AP hittade var det en anställd på Gold Age Villa som hittade svamparna i trädgården i den lilla äldreboendegården och bestämde sig för att laga soppa på dem, utan att veta vilken art de var. 

Dagen efter svampmiddagen började boende och anställda må dåligt. Tre personer, en 73-åring och en 90-åring dog. Tre andra personer, däribland personen som tillrett soppan, fick svåra förgiftningssymptom. 

Vårdpersonal kunde snabbt peka ut svampen som orsak till dödsfallen eftersom den enda person som inte påverkats var den som inte rört soppan. 

Det är oklart vilken svamp som användes i soppan, men enligt en svampexpert som AP talat med är lömsk flugsvamp en av de dödliga svampar som är i säsong i norra Kalifornien där olyckan inträffade. 

Dödligheten är normalt runt 15 procent, men barn och gamla är extra utsatta. I Kalifornien finns regler mot att servera hemgjorda inläggningar och opastöriserad mjölk – men inte mot att servera egenplockad svamp.

klar

Artikellänk är kopierad

metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro