ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre enkla steg – så skaffar du dig den perfekta Skottlandskänslan

Jack Werner · 18 Sep 2014
Uppdaterad 18 Sep 2014

Foto: STVScotland och AP Photo/Shawn Ouellette, Portland Press Herald


När Dalriadas kung Kenneth Mac Alpin år 843 besegrade Piktavien, pikternas land, slogs länderna ihop och Skottland bildades. I dag går skottarna till folkomröstning gällande landets självständighet från England. Följ valet i rätt känslostämning – följ dessa enkla steg.

klar

Artikellänk är kopierad

I dag röstar skottarna om landet ska bli självständigt. Och det är svårt att inte vara svag för Skottland. Landet är som en sorts Sverige på steroider, med dimmiga hedar, dramatiska kuster, rik historia och märkliga folkdräkter. 

Lägg till detta att Skotska nationalistpartiet, som i mångt och mycket har drivit frågan om landets självständighet, har visat ett intresse för att ansluta sig till Nordiska rådet om självständigheten blir ett faktum, och det är inte konstigt att många i Sverige är intresserade av hur det går i dagens folkomröstning.

Men hur ska man skapa den perfekta sinnesstämningen för att följa folkomröstningen? Metro guidar – i tre enkla steg.

1. Sätt på regnljud i bakgrunden.

Allt blir bättre med regnljud. Det är sajten Rainy Moods slagord, och det har de helt rätt i. Särskilt när det gäller den där lite tunga atmosfären av vildmark är ljudet av smattrande regn och en och annan dov åsksmäll ovärderligt. Så klicka upp Rainy Mood i bakgrunden, och fortsätt sedan med steg 2:

2. Lyssna på klyschig "skotsk" musik.

Det här steget är i det närmaste skamligt enkelt – det är bara att söka på "Best of Scotland", "Scotland", "Scottish" eller "bagpipes" på Spotify eller Youtube. Resultatet blir musik som en skotte möjligen inte hade känt igen som sin kulturella höjdpunkt, men som för oss utomstående passar utmärkt in i fördomarna. Se till att du hittar en spellista, så du inte ständigt måste hitta något nytt att spela. 

Förslag:Scottish Folk at Its Best på Spotify.Scottish Moors på Spotify.Scottish Folk/Bagpipes/Irish Pipes på Spotify.Celtic/Irish/Scottish music-Playlist 7 på Youtube.Irish, Scottish, & Other Celtic Music på Youtube.100 Great Scottish Songs på Youtube.

3. Betrakta dramatiska skotska miljöer

Det finns mängder av webkameror som direktsänder olika statscentrum, bergskedjor och klippiga stränder runt om i Skottland. Här finns en bra länksamling, där du kan börja leta efter just din favoritvy.

Om den inte duger så har jag hittat en serie om Skottland á fyra 45 minuter långa avsnitt, producerad som reklam för att locka turister till landet, som går ut på att en kvinna åker runt och gör intervjuer med olika personer. Men mellan intervjuerna är det mestadels dramatiska kameraåkningar över vidderna, och det är ju dem man egentligen vill åt. Så stäng av ljudet på klippet och luta dig tillbaka:

Bubblare:

• Läs Farbror Joakims liv (Life and Times of Scrooge McDuck) av Don Rosa. Det biografiska seriealbumet, skrivet och tecknat av en av Disneyvärldens giganter, bjuder på mängder av dramatiska Skottlandsbilder. Den finns kanske att köpa i ditt närmsta välsorterade serieantikvariat, annars finns en del inscannade sidor här. Boken har för övrigt också inspirerat till skivan Music Inspired by the Life and Times of Scrooge, av finnen Tuomas Holopainen. Den finns att lyssna på i sin helhet här.

• Se Braveheart (1995)eller Highlander (1986). En punkt som talar för sig själv.

• Gå till en skotsk pub i din stad, beställ en haggis och en Innis & Gunn, och mys bland träpanelerna.

klar

Artikellänk är kopierad

Jack Werner
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro