ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre experter: Så avgör jag om någonting är sant

Linnéa Borgert · 25 Jan 2017
Uppdaterad 24 Jul 2017
"För att avgöra om något är sant måste man alltid förlita sig på evidens", säger filosofen Åsa Wikkforss.

"För att avgöra om något är sant måste man alltid förlita sig på evidens", säger filosofen Åsa Wikkforss. Foto: Bukowskis / Handout / TT


De senaste dagarna har begreppet "alternativ fakta" varit omdiskuterat. Hur avgör man egentligen om någonting är sant? Vad är sanning? Metro har frågat en filosof, en forskare och en Viralgranskare om hur de avgör om någonting är sant.

klar

Artikellänk är kopierad

”Ett objektivt sanningsbegrepp är nödvändigt för att undvika relativism och hålla möjligheten öppen att begå misstag: utan sanning råder ingen skillnad mellan sken och verklighet”. Så definierar Nationalencyklopedin begreppet sanning. Men vad är egentligen sant? Och hur vet vi det?

Johanna Berglund
Johanna Berglund

Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet:

– För att avgöra om något är sant måste man alltid förlita sig på evidens. I vardagssituationer handlar det ofta om evidens som vi får från våra sinnen – vad vi ser, känner och hör. Jag ser regndroppar på fönstret och har då evidens för min övertygelse att det regnar. Jag känner att spisen fortfarande är varm och har då evidens för att den nyss använts. Inom vetenskapen söker man evidens på ett mer systematiskt sätt och ägnar sig åt kontrollerade experiment för att testa vetenskapliga hypoteser. I det avancerade kunskapssamhälle som vi lever i måste vi ofta förlita oss på andras expertis. Jag är inte expert på klimatet men får evidens för att klimatet håller på att förändras från de som är experter. Det är inte så ofta vi har bevis för att något är sant, kanske sker det bara inom matematiken, men vi behöver inte bevis för att ha kunskap. Det räcker med att det vi tror faktiskt är sant och att vi har tillräckligt god evidens.

Metro
Metro

Hugo Ewald, Viralgranskare på Metro:

– När jag ska bedöma om någonting är sant eller inte brukar jag alltid försöka att nå en primärkälla, oavsett om det är officiell statistik eller en människas upplevelser. Går förstahandsuppgifter inte att nå försöker jag alltid hitta två av varandra oberoende källor. Sanningen är förstås alltid svår att hitta,  eftersom vi människor alltid påverkas av våra erfarenheter, känslor och åsikter. Att ett påstående eller en händelse inte går att bekräfta betyder inte att den inte är sann per definition, men ska den då rapporteras måste det framgå  tydligt att den inte går att verifiera och att den till exempel bara utgår från en enskild persons upplevelser.

Privat
Privat

Christelle Pritz, docent i fasta tillståndets fysik, Lunds tekniska högskola:

– Sanningen utgörs av rådata, tillsammans med de omständigheter, villkor, som fanns när datan samlades in. Resten är bara tolkningar. Tolkningar kan testas genom att samla in mer rådata. Till slut kan tolkningar bli sanning, om tolkningen inte ändras när du lägger till ny rådata.

klar

Artikellänk är kopierad

Linnéa Borgert
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro