ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre frias för gruppvåldtäkt i Älvsjö

Leif Oldenburg · 27 Dec 2013
Uppdaterad 27 Dec 2013

Tre unga män som åtalats för en gruppvåldtäkt i somras friades i dag av tingsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

En 17-årig flicka hade följt med männen till ett skogsområde söder om Stockholm. Där blev hon bjuden på hasch och började må illa.
En 17-årig flicka hade följt med männen till ett skogsområde söder om Stockholm. Där blev hon bjuden på hasch och började må illa.Foto: En 17-årig flicka hade följt med männen till ett skogsområde söder om Stockholm. Där blev hon bjuden på hasch och började må illa.

En 17-årig flicka hade följt med männen till ett skogsområde i Älvsjö söder om Stockholm. Där blev hon bjuden på hasch och började må illa.

Enligt åtalet blev kvinnan sedan knuffad och slagen och utsattes för sexuella övergrepp av två jämnåriga pojkar. I förhör har flickan berättat att hon var chockad och periodvis inte förstod vad som hände.

De två 17-åriga pojkarna åtalades för grov våldtäkt. En 18-årig man åtalades för medhjälp. Samtliga tre har varit frihetsberövade sedan september men frias nu av Södertörns tingsrätt.

I domen skriver tingsrätten bland annat att det är oklart vem som har gjort vad och i vilken utsträckning tvång verkligen har förekommit.

Tingsrätten anser dessutom att flickan inte var så påverkad ”att hon befann sig i en särskilt utsatt situation”. 

- Den nya lagstiftningen om ”särskilt utsatt situation” prövas aldrig i domen. Orsaken är att tingsrätten friar de åtalade eftersom man anser att åklagarens bevisning om själva händelsen inte håller, kommenterar Metros rättslige expert Stefan Wahlberg, som läst domen. 

- När det gäller en av de friade männen så anser tingsrätten inte ens att det är bevisat att han var på platsen. När det gäller de två andra så anser tingsrätten att det inte är bevisat att de verkligen har agerat som åklagaren påstår, säger han. 

En 19-årig man är fortfarande misstänkt för grov våldtäkt och medhjälp, men han har på grund av sitt psykiska tillstånd ännu inte kunnat åtalas.

Om domen ska överklagas är ännu oklart.

- Om målet överklagas så måste alltså hovrätten alltså först ha en annan uppfattning om bevisningens styrka när det gäller själva händelsen innan man kan pröva om målsäganden befann sig i en särskilt utsatt situation, säger Stefan Wahlberg.

Efter händelsen har den 17-åriga flickan mått mycket dåligt och tvingats äta lugnande mediciner. Hon har även haft självmordstankar.

Läs mer: Tonåringar i misstänkt gruppvåldtäkt som prövar nya lagen

klar

Artikellänk är kopierad

Leif Oldenburg
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro