ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Tre generationer av kvinnor: Så jämställt är Sverige

Siri Amram · 8 Mar 2018
Uppdaterad 8 Mar 2018

En 82-åring, en 47-åring och en 17-åring– tre kvinnor i olika ålder ger sin syn på hur jämställt det är i Sverige i dag.

klar

Artikellänk är kopierad

Maud Hultgren, 82 år, pensionär.

Hur jämställt tycker du att det är i Sverige i dag?

– Vi har ju kommit en bit på väg, men det är mycket kvar. Förr var jag hemmafru och många med mig. Var man tre meter från spisen, då var man på rymmen. Om jag berättar det för våra barnbarn så tror de att jag dillar. De fattar inte. ”Mormor hur kunde du levt på detta vis? Jag tycker ju att det blivit otroligt mycket bättre men det är långt kvar. Metoo-rörelsen är ju ett under. Det är fantastiskt. Tjejer har power.

Behöver vi en internationell kvinnodag?

– Ja, det tycker jag. Det behöver alla kvinnor enas om. Då kan man kan komma samman och uppmärksamma den här dagen. Jag tror att många kvinnor kan gå ihop och känna att de ska skapa kraft. Och det är ju det som behövs. Power.

Vad behövs för att uppnå jämställdhet?

– Det var en svår fråga. Det handlar ju om att kvinnor måste ta plats. Ta plats, sätt ner foten, var obekväma. Männen får backa och förstå och inse vad kvinnorna kan och vad de är värda. En kvinna ska aldrig glömma sitt värde.

Reem Muhallab, 17 år, studerande.

Hur jämställt tycker du att det är i Sverige i dag?

–  Jag tycker inte att Sverige är helt jämställt. Även om vi ligger väldigt långt före många andra länder så tycker jag inte vi ska vara bekväma med dit vi kommit. Vi har fortfarande problem med löneklyftor. Och hur vi pratar om kvinnor, orden som används, tonen och snacket om kvinnor generellt. Metoo blev en jättestor rörelse i Sverige. Det är ett tecken på att det finns saker att jobba på. Även om vi kvinnor har mer plats på arbetsmarknaden än förr och vi kan försörja oss själva så har vi fortfarande mer att jobba på.

Behöver vi en internationell kvinnodag?

– Jag tycker det är jätteviktigt för vi måste börja prata om de problem som finns. Internationella kvinnodagen är ett koncept som kom fram när kvinnor i Sverige inte ens hade rösträtt. Det är viktigt att komma ihåg att det inte bara är en dag för att berätta hur mycket man uppskattar sin mamma utan att det handlar om jämställdhetskampen.

Vad behövs för att uppnå jämställdhet?

– Det första är att börja prata om det mer och att prata om det i skolan. Sen tycker jag att representation är jätteviktigt. Att kvinnor och icke-män representeras överallt.

Gunilla Lindgren, 47 år, arbetschef inom husbyggnad.

Hur jämställt tycker du att det är i Sverige i dag?

– Jag tycker inte att vi har nått så långt som man skulle önskat. Kampen för jämställdhet var större när jag var barn, än vad jag upplevt att min dotter haft när hon har vuxit upp. När jag var barn fanns Grupp 8, feminister och rödstrumpor som bedrev en kamp. Vi skulle ha unisex-kläder och när jag skulle välja till gymnasiet kämpade man för att fler kvinnor skulle välja teknik. Och det finns inte i dag. Det är på något sätt bara självklart att det ska vara jämställt. Men det är inte det.

Behöver vi en internationell kvinnodag?

– Vi behöver absolut en internationell kvinnodag. Så länge det finns hinder att komma över, så länge det finns dörrar som är stängda för min dotter och andra döttrar så måste vi kämpa på.

Vad behövs för att uppnå jämställdhet?

– Ordet kvotering är ju otroligt negativt laddat. Men där man använts sig av kvotering så finns det direkt positiva resultat. Som i Norge till exempel där man skulle få in kvinnor i styrelser. Så i vissa branscher är jag faktiskt för kvotering.

klar

Artikellänk är kopierad

Siri Amram
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro