ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre jordskalv i Sverige på kort tid: Kan komma fler”

Gustaf Larsson · 3 Jul 2018
Uppdaterad 3 Jul 2018
Björn Sjö menar att det inte finns anledning till oro, de senaste jordskalven till trots.

Björn Sjö menar att det inte finns anledning till oro, de senaste jordskalven till trots. Foto: Uppsala universitet/SNSN


På kort tid har tre jordskalv drabbat Sverige. Senast under måndagskvällen där ett skalv i Skaraborg uppmätte en magnitud på 1,9. Det är ovanligt med tre så här stora skalv på kort tid”, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

klar

Artikellänk är kopierad

Vid halv nio-tiden på måndagskvällen skakade ett jordskalv om Götene i Skaraborg. Detta var det tredje skalvet på kort tid i Sverige.

– Det är ovanligt med tre så här stora skalv på kort tid. Både det utanför Skara på midsommar och det på onsdagen utanför Kalix, var högre än magnitud tre. Vi brukar säga att vi har ett jordskalv per år som är magnitud tre eller större, så detta är ovanligt, säger Björn Lund, seismolog vid Uppsala universitet.

Men att jordskalv kommer så pass nära varandra i tid har hänt förr, påstår han. Senast 1998 när två stycken skalv uppmätte en magnitud på strax under tre på en femdagarsintervall.

– Att vi har mindre skalv är inget ovanligt, där kan det komma flera stycken efter varandra. Vi hade en sekvens i vintras utanför Falköping där vi faktiskt hade fyra skalv som var kännbara. Den största var då 2.5 under en tidsintervall på en månad ungefär. Så aktiviteten kommer och går lite, fortsätter han.

Fara först vid magnitud fem

Trots detta finns det ingen anledning att oroa sig, menar Björn Lund. Däremot kan det komma fler skalv inom den närmsta tiden.

– Vi har så pass få stora skalv i Sverige så att det är inte läge för oro. Man behöver komma upp närmare magnitud fem innan det blir rejäla skador på hus och så, och det är väldigt ovanligt, säger han och fortsätter:

– Det kan mycket väl komma fler. Vi har egentligen ingen möjlighet att se på hur tidsvariationen ser ut, och tittar man historiskt så går det lite upp och ner.

klar

Artikellänk är kopierad

Gustaf Larsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro