ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre krogvakter i Stockholm åtalade för diskriminering

Stockholm TT · 9 Sep 2006
Uppdaterad 17 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Åtalen är ett resultat av den aktion som ett antal studenter genomförde på hösten 2004. De testade då ett antal barer och restauranger i Stockholm, Göteborg och Malmö och gjorde bild- och ljudinspelningar av hur vissa släpptes in och andra vägrades tillträde.

Nu får en 31-årig man som vaktade ingången till Berzelii Bar den 1 oktober förklara för rätten varför tre grupper av ungdomar, välklädda och nyktra, och med "utländskt" utseende, fick nobben med hänvisning till att bara medlemmar fick komma in, medan tre grupper med "svenskt" utseende var välkomna utan någon fråga om medlemskap.

Samma tillvägagångssätt använde gruppen kvällen därpå vid Kickis Bar och Café på Kungsgatan. Resultatet blev exakt detsamma. Där genomförde tolv personer ett test, varvid två mörkhyade grupper fick nobben medan två ljushylta var välkomna utan besvärande frågor.

Åklagare Henrik Rasmusson har ytterligare tre fall i Stockholm att ta ställning till. -Vid olaga hot ska normalt fängelse komma i fråga. I de här fallen lutar det åt ett lindrigare yrkande, eftersom det gått så lång tid, säger han. Preskriptionstiderna löper ut den 1 och 2 oktober. Studenterna gjorde också anmälan till diskrimineringsombudsmannen (DO). Denne stämde åtta restauranger i civilrättsliga mål, däribland Berzelii Bar och Kickis Bar. I åtminstone två fall har förlikning ingåtts. En restaurang i Göteborg accepterade förra sommaren att betala 50 000 kronor vardera i skadestånd till sex studenter och i höstas betalade Malmörestaurangen Etage 350 000 kronor till sju personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Stockholm TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro