ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre mångmiljonvinnare berättar: Så blev livet efteråt

Karolina Skoglund · 26 Feb 2015
Uppdaterad 26 Feb 2015

Besvikna grannar, en splittrad familj och känslan av att pengar tappat värdet. Metro har pratat med tre personer om hur livet blev efter att de vunnit extremt stora summor på spel.

klar

Artikellänk är kopierad

Den 9 aug 2012 van Tony Walther fem miljoner kronor.
Den 9 aug 2012 van Tony Walther fem miljoner kronor.Foto: TV4.
”Karins” dotter skrapar fram tre miljoner, uppdelat på 25 år.
”Karins” dotter skrapar fram tre miljoner, uppdelat på 25 år.Foto: TV4.
Jörgen Wallmark skrapade fram fem miljoner kronor den 28 augusti 2012.
Jörgen Wallmark skrapade fram fem miljoner kronor den 28 augusti 2012.Foto: TV4.
Metro har pratat med tre personer om hur livet blev efter att de vunnit extremt stora summor på spel.
Metro har pratat med tre personer om hur livet blev efter att de vunnit extremt stora summor på spel.Foto: TV4.

Tony Walther, vann fem miljoner: ”Pengar tappar värdet”

I augusti 2012 stod Tony Walther, då 56 år gammal, i TV4 Nyhetsmorgon och skrapade fram en vinst på fem miljoner kronor. Sedan dess har han flyttat, gett sina egna och sin frus barn 50 000 kronor var och rest. Men pengarna har inte varit det bästa med vinsten.

– Det innebär ju ingenting. Det gör det ju egentligen inte. Det som var den största vinsten här var adrenalinpåslaget man fick. Och bubblan som varade i någon månad efteråt, säger han.

Trots att det handlar om mycket pengar har Tony inte lagt på sig särskilt mycket fler kostnader än tidigare, även om han tror att det kan vara en typisk fälla för spelvinnare.

– Nackdelen är väl att pengar tappar värdet litegrann. När man ser andra vinner femtio eller hundra tusen tänker man att det där väl inte är så mycket. Det var lite så för mig i alla fall. Jag jobbar på bank och plötsligt tyckte jag inte att det lät som särskilt mycket när jag sade till någon att de behövde 300 000 till en insats för ett lån, vilket det ju är. 

Den största skillnaden från innen vinsten tycker han är att man inte behöver fundera på pengar så mycket. Om barnen till exempel skulle behöva ha hjälp med något, säger han. 

–  Man vet att man att man kan hjälpa till när man vill. Så har vi rest ett par tre gånger per år nu. Ingen lyx och så, men man behöver inte riktigt fundera på det. Vi hade en hyfsad ekonomi innan också, så det kanske hade varit större skillnad om man inte hade några pengar alls innan. 

Familjen splittrades – Har inte pratat med varandra sedan storvinsten

10 000 kronor i månaden i 25 år. En sådan vinst låter bara som något positivt i de allra flestas ögon. Men för Karin Hansson, 63, och hennes familj blev vinsten 2011 snarare synonym med en splittring. Karin säger att det var hon som köpte lotten, men att hon lät dottern åka till Stockholm för att skrapa lotten så att hennes bostadsbidrag inte skulle dras in. 

Dottern, å andra sidan, hävdade att det var hon som köpt lotten efter att hon varit i tv och skrapat fram storkovan. Det hela blev medialt väldigt uppmärksammat och avgjordes i tingsrätten, då Karin fick ett engångsbelopp på 350 000 kronor och dottern resten.

– Sedan vi gick ut från rättssalen har vi inte hörts någonting. Vi träffar henne ute på stan ibland. Men vi går bara förbi varandra. Det är hemskt. Det skär i hjärtat, säger hon. Trots att hon känner sig sviken saknar hon sin dotter och säger att hon står redo med öppna armar, säger hon och fortsätter:

– Det enda jag sitter och önskar mig är att hon kommer hit, och ber om ursäkt.

Metro har sökt Karins dotter utan framgång. Karin Hansson är ett fingerat namn. 

Jörgen Wallmark, vann fem miljoner:”Folk översätter sina egna drömmar”

Jörgen Wallmark, 46, från Kiruna vann fem miljoner 2012. Men efter vinsten har han knappast dragit på sig spenderarbyxorna. Det första han gjorde var att lösa lånen på huset och att åka på en resa till Italien, vilket han och frun alltid drömt om. Men i övrigt har de fortsatt att leva precis som vanligt.

– Vi har aldrig haft riktigt mycket pengar. En snöskoter, som många har här uppe, har vi till exempel aldrig haft råd med. Men vi har inte köpt någon nu heller. Jag tycker att det funkar bra med skidorna, säger han och fortsätter:

– Det tror jag att många är besvikna på, att vi är samma vanliga människor. Folk översätter sina egna drömmar och tänker ”ni har ju råd”. Det är olika vad folk har för behov och jag fortsätter att leva som jag är, vilket jag tror är många grannars förtret. Men vi köper inte en skoter bara för att vi kan.

Vinsten känns dock som en bra trygghet för framtiden.

– Vi har haft en tuff uppväxt både två. Så det här är en social ekonomiskt trygghet i vardagen. Nu har man en buffert om det händer något. Man vill inte dö i pensionssystemet. Och så har vi ju tre barn, även om vi aldrig skulle ge dem för mycket.

klar

Artikellänk är kopierad

Karolina Skoglund
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro