ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre mobilmyter som du inte längre behöver tro på

Hugo Ewald · 15 Nov 2016
Uppdaterad 15 Nov 2016
Vi har alla varit där, plötsligt blir mobilen blöt och verkar vara bortom räddning.

Vi har alla varit där, plötsligt blir mobilen blöt och verkar vara bortom räddning. Foto: Alamy/IBL/Metro


Bör jag undvika att ladda mobilen till hundra procent? Och är ris det bästa sättet för att torka ut en mobil som dränkts i vatten? Metro reder ut myterna om hur du bör hantera din mobil.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi bär med oss våra mobiler överallt: på toaletten, på festen och i sängen. Idag finns det över 2 miljarder smartphone-användare, enligt Pew research center. Att smarta telefoner blivit en sådan stor del av vår vardag innebär också att de blivit omgärdade av myter. Flera av dem är falska.► LÄS MER: Här är batterimyterna som inte alls får din mobil att räcka längre

Kan ris rädda min blöta mobil?

Vi har alla varit där, plötsligt blir mobilen blöt och verkar vara bortom räddning. Fuktskador är särskilt jobbiga att drabbas av eftersom de flesta mobiltillverkare, bland annat Apple, inte ersätter fuktskador i sin garanti.

Det traditionella tipset är då att sänka ned mobilen i ris eftersom ris absorberar vätska. Tanken är att få bort vätskan innan det finns en risk för att mobilen skadas.

Som Popular mechanics skriver är det första du ska göra att ta ut mobilens batteri och sim-kort, om du har turen att ha en mobil med uttagbart batteri. Målet är sedan att använda sig av de tillvägagångssätt som finns tillgänliga. Du bör absolut inte använda dig av en hårtork eller ännu värre, en mikrovågsugn.

Men ris är inte ett särskilt effektivt sätt att få ur vätskan på. När internetföretaget Gazelle testade olika sätt att få ur vätska ur en mobiltelefon på kom de fram till att kattsand, couscous och havregryn är bättre sätt för att utvinna vätska på. Gazelle rekommenderar att du låter mobilen ligga i stora mänger, ungefär en liter, kiselsyragel. Det viktigaste är dock att du försöker ta isär mobilen i den mån det går.

Du bör inte sätta på mobilen eller försöka ladda den innan du är säker på att mobilen är torr.► LÄS MER: 6 tips på hur du får mer lagringsutrymme på din mobil

Ladda inte mobilen under natten eller till 100 procent – det skadar batteriet

Förr i tiden var batterier inte särskilt smarta. Och de återuppladdningsbara batterier de flesta av oss växte upp med var så kallade nickel-metallhydridbatterier. De batterier som finns i moderna smarta telefoner är istället litiumjon-batterier som är "smartare".

Tidigare batterier kunde lätt överhettas och på så sätt skadas när de laddades för länge. Men nyare litiumjon-batterier är smartare än så. När de når ungefär 80 procents laddnings går de istället över till så kallad underhållsladdning, när strömstyrkan minskas och batterier inte riskerar att skadas på samma sätt.

Som bland annat Lifehacker och Popular mechanics skriver är det rent tekniskt sett idealiskt att alltid hålla mobilen mellan 40 och 80 procents laddning, men det är orealistiskt i praktiken och innebär inte en nämnvärd förbättring av batterilivet. Istället pratar man ofta om battericykler, det vill säga om hur många gånger ett batteri sammantaget gått från 100 till 0 procents laddning. De flesta batterier har ett begränsat antal cykler och kan behöva bytas ut efter ett visst antal cykler. Du kan alltså utan att vara orolig ladda din mobill till 100 procent.

Låt batteriet laddas ut helt innan du laddar batteriet

Äldre batterier tenderade att "glömma bort" sin fulla kapacitet. Det innebar att du som användare var tvungen att "lära" batterier sin fulla kapacitet så genom att låt batteriet gå från 100 till 0 och sedan 100 igen.

Det är inte längre ett nämnvärt problem när det kommer till moderna litiumjon-batterier som du finner i din smarta telefon. Så här skriver Apple om litiumjonbatterier på sin webbsida.

"Du kan ladda ditt litiumjonbatteri från Apple precis när du vill. Du behöver inte ladda ur det helt innan du laddar det på nytt. Apples litiumjonbatterier fungerar i laddningscykler. Du har gått igenom en laddningscykel när du har använt 100 % av batteriets kapacitet, vilket inte nödvändigtvis behöver ske på en och samma laddning. Du kan till exempel använda 75 % av batteriets kapacitet en dag och sedan ladda upp det helt under natten. Om du använder 25 % nästa dag har du laddat ur 100 % av batteriet och båda dagarna utgör tillsammans en laddningscykel."

Det gäller i princip alla moderna smarta telefoner.► LÄS MER: Därför exploderar batteriet i nya supermobilen från Samsung

klar

Artikellänk är kopierad

Hugo Ewald
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro