ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre Saab-bilar säljs på en dag i Sverige

Urban Brådhe · 11 Mar 2009
Uppdaterad 14 Feb 2011
Lars-Gunnar Jönsson på Svenska Bil har sålt ett 60-tal begagnade Saab-bilar de senaste dagarna.

Lars-Gunnar Jönsson på Svenska Bil har sålt ett 60-tal begagnade Saab-bilar de senaste dagarna.


klar

Artikellänk är kopierad

En ensam spekulant.
En ensam spekulant.

En gång var Saab en riktig folkbil. I dag säljer företaget bara tre nya bilar om dagen till svenska privatpersoner –Tre  och även tjänstebilsköparna över­ger den krisande biltillverkaren.Vågar jag köpa en bil från ett företag som är under rekonstruktion, och som kanske inte ens finns om ett år? Den fråga ställer sig bilspekulanter i dag, och många av dem kommer fram till att svaret är: nej.

Under de senaste tre månaderna har Saabs försäljning till privatmarknaden rasat med över 70 procent. Bara 301 bilar såldes till privatpersoner – och det det är förstås katastrof för en bilfabrik med flera tusen anställda.– Det är helt galet. Och Sverige är en av Saabs största marknader, säger Daniel Frodin, chefredaktör för Teknikens Värld.

Han förstår att nybilsköparna tvekar.– Att köpa en ny Saab i dag är ingen bra idé när andrahandsvärdet sjunker så fort.

Tjänstebilsförsäljningen, som är allra viktigast för Saab, backade med 48 procent under december-februari, visar siffror från tjänstebilskonsultbolaget Ynnor.– Företagen vågar inte längre köpa Saab. Det är stopp. Jag vet själv ett 30-tal företag som tagit bort dem från shoppinglistan. Orsaken är framförallt osäkerhet om andrahandsmarknaden, säger Ynnors vd Ronny Svensson.

Köpläge för begagnat

KLIPP. Trots krisen kan en Saab vara ett klipp – om du köper begagnat. Priserna har sjunkit med 10 000-tals.

På Svenska Bil i Akalla – Sveriges största återförsäljare av Saab – är det glest med nybilsförsäljningarna,– Men vi säljer lika många begagnade Saabar som för ett år sedan, säger företagets vd Lars-Gunnar Jönsson.

En Saab 9-5 av årsmodell 2007 går för 149 000 kronor. Jönsson bedömer att det är cirka 20 000 mindre än vad man skulle kunna ta om det inte vore för osäkerheten kring Saabs framtid.

Daniel Frodin på Teknikens Värld tycker att en begagnad Saab i dag kan vara en riktigt bra affär.– Det går att hitta fantastiskt bra priser. Och skulle företaget gå omkull så blir inte bilen sämre. I Sverige kommer det alltid att finnas reservdelar och verkstäder för en Saab.

klar

Artikellänk är kopierad

Urban Brådhe
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro