ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre snabba tilltugg till bubbel

Jonas Cramby · 19 Okt 2016
Uppdaterad 8 Dec 2016

Inget signalerar fest som ett glas mousserande, men måste man alltid slita ut sig med att göra tjusiga grejer ur fina kokboken till? Nej, naturligtvis inte. Faktum är ibland räcker det med något snabbt, enkelt som väcker törst och inte tar för mycket uppmärksamhet från vinet.

klar

Artikellänk är kopierad

Här är tre snabba tilltugg.

Chips med löjromsdip

Salta, friterade saker passar som sagt till mycket mousserande vilket betyder att om man bara har champagne kan man goffa i sig i princip alla slags snacks och ändå framstå sofistikerad som en liten man i hög hatt och monokel. Så här i löjromstider är det dock klart att du ska göra chips med löjromsdipp. Så här gör du: Häll en påse lättsaltade potatischips på ett stort fint fat, gör ett chipshål i mitten på tallriken där du klickar i rejält med cremé fraîche. Riv över lite citronzest och toppa till slut med så mycket Kalixlöjrom du har råd med. Öppna en flaska, dra ett par chips genom dippen och njut, det funkar lika bra till förminglet som till att lyxsunka framför tv:n i mysbyxor.

►LÄS MER: Jonas Cramby svarar på matfrågor

Quesadillas

Mousserande är inte bara mycket salt och frityrvänligt, det är också väldigt gott till ost (även om du kanske ska skippa de allra mest smakrika sorterna). Vill du dock höja knaprighets- och sältanivån ett snäpp så passar faktiskt ett torrare vin löjligt bra ihop med mexikanska quesadillas, jo det är helt sant, det är till och med en personlig favorit. Och det är enkelt också: Köp färdiggjorda majstortillas på din lokala sydamerikanska affär, det går bra med frysta, och gå sedan till ostbutiken och provsmaka loss. Alpost, parmesan och riktigt milda grejer som gouda och sånt brukar funka bra. Riv osten över tortillan, vik på mitten och stek frasig i lite matolja. Låt rinna av på ett papper, glöm inte salta.

►LÄS MER: Höj nivån på din ägg- och baconfrukost

Lökringar

Friterade lökringar må se coolt ut att servera till en dyr flaska mousserande, men passar verkligen smakerna? Ja! Eller jag tycker iallafall det. Förutom saltet och fraset så smakar ju lökringar faktiskt en hel del som den klassiska franska löksoppan som sägs vara uppfunnen av Kung Ludvig XV när han bara hade smör, lök och skumpa i sin jaktstuga. Stackarn. För extra frasiga lökringar, följ detta recept: Skär gul lök i ganska breda skivor. Blanda ihop 2 msk pulvermospulver (sant), 2 msk maizena, 1 msk vetemjöl och 1 dl iskall champagne (eller bubbelvatten) och rör till en smet. Doppa sedan först löken i lite vetemjöl, sedan i smeten och sedan i panko (japanskt ströbröd). Låt rinna av på ett papper, glöm inte salta

klar

Artikellänk är kopierad

Jonas Cramby
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro