ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre teknikföretag fick hedersomnämnande

Ola Jacobsen · 1 Apr 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011

klar

Artikellänk är kopierad

Ångström Aerospaces teknik an­vänds bland annat i en japansk satellit. Vd Fredrik Bruhn.
Ångström Aerospaces teknik an­vänds bland annat i en japansk satellit. Vd Fredrik Bruhn.
Tomas Gustafsson, vd, och Hanna Syrén, kvalitetsansvarig på Micropos Medical, med implantatet som ska ge effektivare och säkrare strål­behandling.
Tomas Gustafsson, vd, och Hanna Syrén, kvalitetsansvarig på Micropos Medical, med implantatet som ska ge effektivare och säkrare strål­behandling.Foto: Petra Jonsson
CRL:s teknik används bland annnat till militär kommunikation. Vd, Björn Carlsson.
CRL:s teknik används bland annnat till militär kommunikation. Vd, Björn Carlsson.Foto: Itsuo Inouye/Scanpix

Tre företag har fått ­heders­omnämnande i Metro Tech Challenge. Ett kan göra cancer­behand­ling mer effektiv, ett kan göra internet bättre, billigare och mer trådlöst och ett kan göra all elektronik mindre och mer strömsnål.Med hjälp av mikro- och nanoteknik kan Uppsala­företaget Ångström Aerospace göra elektronik ­­mind­re, samtidigt som den blir mer robust och förbrukar ­min­dre energi. Tekniken kan till exempel göra ­bränsle­celler mycket mindre.– Om du kö­per en bränslecell om två tre år så kommer den ­att inne­hålla vår teknik, säger Fredrik Bruhn, vd för Ångström Aerospace.

Företagets teknik an­vänds bland annat i en japansk satellit, men inom ett par år tror han att den kommer att finnas i mobiltelefoner och kommunikationsutrustning.

Micropos Medical gör ett system för att kunna strålbehandla cancerpatienter mer effektivt. Med hjälp av en liten radiosändare som opereras in kan tumören strålas mer exakt än i dag.– Man kan säga att det är som ett gps-system för läkaren. Med hjälp av det ­be­höver han eller hon inte stråla den friska vävnaden runt omkring som man gör i dag utan kan koncentrera behandlingen på tumören, säger Tomas Gustafsson, vd för ­Micro­pos.

På det sättet minskas biverkningarna. I dag finns en produkt som är anpassad för behandling av prostatacancer, men på sikt är tanken att deras teknik ska kunna användas till bland annat cancer i bröst, lungor och hos barn.

Företaget CRL Sweden har en teknik som hjälper trådlösa enheter att koppla ihop sig själva till ett nätverk.

Programmet optimerar sedan hela tiden nätverket så att information förs över den smartaste vägen med till exempel lägsta energiåtgång eller hög­sta bandbredd, beroende på sammanhang.– En stor fördel är att man slipper dra kablage till varje trådlös enhet. Det räcker med att strömsätta dem och se till att 10 procent av dem har uppkoppling till internet. Sedan kopplar resten ihop sig till ett mesh-nätverk, säger Björn Karlsson, vd på CRL Sweden.

Tekniken kan bland annat användas till elavläsningsmätare och till militär kommunikation.

klar

Artikellänk är kopierad

Ola Jacobsen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro