ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre tips till dig som är ny student

· 24 Aug 2016
Uppdaterad 29 Aug 2016

Nya lärare, nya studievanor och många nya ansikten – att börja plugga kan vara både stressande och nervöst. Men ta det lugnt! Elma Josic, student på KTH, ger tipsen som gör den första tiden till en dans på rosor.

klar

Artikellänk är kopierad

Vi befinner oss i slutet av augusti och det är dags för höstterminen att göra sitt intåg. För de studenter som är helt nya på sina utbildningar kan detta innebära en viss anspänning. Höga förväntningar varvas inte sällan med en rädsla för att inte passa in och för att inte klara av studierna. Samtidigt går mycket energi åt till att smälta alla nya intryck.

Men ta det lugnt. Det kommer att ordna sig. Elma Josic, som läser det tredje året på kemiteknikprogrammet vid KTH, berättar att det är väldigt vanligt att vara nervös den första tiden, men att det egentligen inte finns någon anledning att oroa sig.

►LÄS MER: Fem tips till dig som vill börja plugga på distans

– Jag minns själv att jag var jättenervös i början och att jag oroade mig för att inte få några vänner. Det var jobbigt, säger hon.

Vad hon också minns väl är att själva studierna var tuffare än hon hade väntat sig.

– Det var ett helt annat tempo jämfört med gymnasiet och jag fick kämpa mer än jag var van vid, säger hon.

Sett i backspegeln önskar Elma Josic ändå att hon inte hade oroat sig så mycket – saker och ting löser sig. Hennes råd till alla som nu är nya på en utbildning är därför att försöka ta det så lugnt som möjligt.

– Det bästa du kan göra är att försöka att inte jämföra dig med andra. Satsa på dina egna mål och utgå från dig själv. Och det är verkligen inte hela världen att få göra några omtentor ibland, det får nästan alla göra.

Vad gäller det sociala livet lugnar Elma Josic med att det faller på plats av sig självt ganska snabbt.

– De flesta skolor arrangerar många olika aktiviteter just för att man ska lära känna varandra och umgås. Och det är en hel del fester och gasquer i början. Så det löser sig naturligt.

►LÄS MER: Plugga mitt i livet – så funkar det

Om det visar sig att du inte klickar med någon i klassen, eller att studierna känns för svåra, tycker Elma Josic inte att man ska ge upp för det.

– På de allra flesta skolor finns det ju massa olika föreningar och idrottsklubbar som man kan engagera sig i. Då kan man hitta kompisar där istället! Och om man inte mår bra finns det alltid en kurator att prata med.

Sist men inte minst påminner Elma Josic om att försöka njuta av studietiden.

– Tänk på att studierna är en investering du gör i ditt liv, så se till att ha kul och försök njuta av det och skapa positiva minnen.

klar

Artikellänk är kopierad

NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro