ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre unga om att inte dricka: De försökte lura i mig sprit”

Alexandra Andersson · 10 Jan 2019
Uppdaterad 11 Jun 2019

De är unga – och har valt bort alkohol. Ett beslut som de ofta behöver försvara för omgivningen. "De tyckte att jag var tråkig som inte drack," säger Josefin Dahlberg, 29.

klar

Artikellänk är kopierad

Josefin Dahlberg, 29 år: ”Det var väldigt många som ifrågasatte mitt beslut”

Josefin Dahlberg. Foto: Oskar Brusén.
Josefin Dahlberg. Foto: Oskar Brusén.

”Jag har aldrig haft en speciellt positiv relation till alkohol, men i och med att man “ska” dricka, speciellt som ung tjej, fortsatte jag att dricka trots att jag bara mådde dålig av det.

När i 20-årsåldern till slut blev nykter förstod jag att jag hade mycket att vinna på det: jag mådde mycket bättre, hade mycket mer energi, och kunde vara mig själv, så småningom.

Det var väldigt många som ifrågasatte mitt beslut. De tyckte att jag var tråkig som inte drack, trots att jag dansade och hade kul, och som försökte lura i mig sprit på ett eller annat sätt. Men med åren har det blivit enklare och jag behöver inte hålla några försvarstal längre.

quotation startVi har en gemensam bild av att alkohol ska vara något härligt.quotation end

Jag tror att många blir nervösa om det är en nykter person i sällskapet – man blossar upp det som värsta stora grejen. Men självklart ska det inte vara någon annans beslut, var och en ska bestämma mig själv om man vill dricka eller inte.

Jag tror att de som går på allra hårdast är de som känner att de själva kanske hade mått bra av att dricka lika mindre, och istället för att ta itu med sina egna problem är det lättare att trycka ner någon annan. Men jag tror framförallt att vi har en gemensam bild av att alkohol ska vara något härligt, att vi inte kan ha lika roligt utan det. Själv har jag tiotusen gånger roligare när jag går ut nykter, jämfört med tidigare när allt bara slutade i kaos.”

Lina Sultan, 20 år: ”Alla våra högtider går ut på att supa”

Lina Sultan. Foto: Oskar Brusén.
Lina Sultan. Foto: Oskar Brusén.

”Jag dricker ingenting alls, men jag umgås med folk som dricker alkohol. Samhället i stort dricker ju ganska mycket. För mig känns det inte som att min nykterhet har något med min identitet att göra, men alla andra tycker att det är en jättestor grej. Många ska skämta om det, och den del kan också bli väldigt obekväma av att jag inte dricker. Jag kan inte riktigt förstå det, men vissa reagerar väldigt starkt.

Det finns fördomar om att man inte kan vara en rolig person, att man väljer att inte gå ut och isolerar sig, eller att man tror att man är bättre än någon annan. Folk har fördomar om att man är moralpolis, och börjar förklara sina egna alkoholvanor. Jag tycker inte att det är min sak att säga till andra vad de ska göra eller inte göra.

Det finns även de som har valt att ta avstånd för att de tycker att det är konstigt, vilket har gjort att jag kanske hänger mer i nyktra sammanhang. Det är ganska många gånger jag väljer att inte berätta att jag är nykterist för att slippa andras antaganden.

quotation startJag kan längta efter ett sammanhang där jag inte behöver förklara mig.quotation end

I Sverige har vi en stark suparkultur. Alla våra högtider går ut på att supa. Jag tror att människor lär sig att fest är alkohol. Om man bara lär sig att dansa och släppa loss när man har druckit kanske man aldrig kommer ifrån det, och det är ju lite tråkigt.

Alkoholnormen gör att jag kan längta efter ett sammanhang där jag inte behöver förklara mig, men det gör också att jag inte blir sugen på att dricka just på grund av den anledningen. Jag skulle önska att nykterhet var mer socialt accepterat, vilket jag tycker att det blir mer och mer.

Jag skulle önska att man inte gör en big deal av det. Precis som att jag inte gör en big deal över vilka val du gör, skulle jag vilja sluta bli ifrågasatt för vad jag har i mitt glas.”

LÄS MER
Debatt: Stoppa all alkoholreklam

Samuel Somo, 29 år: ”Jag kan känna att jag är väldigt utanför”

Samuel Somo. Foto: Simon Krona.
Samuel Somo. Foto: Simon Krona.

”Bortsett från en liten period i gymnasiet har jag i princip aldrig druckit alkohol, men polare och festlivet har ju alltid funnits där. Den vanligaste reaktionen på att jag är nykter är att människor börjar bikta sig om sina alkoholvanor. Det tycker jag är intressant, för det är ju inte något som jag bryr mig om.

En del frågar även ifall jag har kul, eller om jag kör bil och tjänar pengar på det. Man anses vara en moralpolis när man är nykterist.

Alkoholnormen i Sverige är extremt stark, och kopplat med vår alkoholkultur blir den egentligen väldigt dysfunktionell. Det finns en stark koppling till att man ska dricka på högtider, under studentperioden och i vuxenlivet med fester och AW:s.

quotation startJag upplever att det har blivit mer normaliserat.quotation end

I en del sociala sammanhang kan jag känna att jag är väldigt utanför. Men det är också mycket enklare nuförtiden – nu kan man man till exempel byta ut colan mot en alkoholfri öl som ingen ifrågasätter. I första hand är jag nykterist för min egen skull, jag ifrågasätter inte andra personers alkoholkonsumtion genom mitt eget ställningstagande. Jag är inte ute efter att moralisera – jag vill ha en trevlig upplevelse och inte bli ifrågasatt.

Något jag har märkt de senaste åren är att fler blir imponerade av att jag är nykter. Jag upplever också att trenden har vänt och att det har blivit mer normaliserat att inte dricka alkohol.”

klar

Artikellänk är kopierad

Alexandra Andersson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro