ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tre ungdomar döms för gruppvåldtäkt på flicka – Kände mig redan död”

Karl Enn Henricsson · 29 Dec 2017
Uppdaterad 29 Dec 2017
Tre ungdomar döms för grov våldtäkt mot en flicka. Arkivbild.

Tre ungdomar döms för grov våldtäkt mot en flicka. Arkivbild. Foto: TT


Två 17-åringar och en 18-åring döms för att ha gruppvåldtagit en flicka. Våldtäkten genomfördes på ett stödboende för ensamkommande i Stockholmstrakten.

klar

Artikellänk är kopierad

”Jag låg å grät när ni höll på, jag grät efter jag sa att de räcker och jag sa nej men ni lyssnade inte å jag kände mig redan död där jag orkade inte”, skrev flickan bland annat i ett meddelande till en 17-åring några dagar efter övergreppet.

Våldtäkten genomfördes i mitten av september på ett stödboende för ensamkommande i Stockholmstrakten.

– En flicka kommer dit och blir helt enkelt utsatt för en gruppvåldtäkt av tre personer. Målsäganden är under 18 år – jag kommer inte gå in mer på hennes ålder, har åklagare Anna Hankkio tidigare berättat för Metro.

En 18-årig man hade ett rum på boendet, och personalen sov medan övergreppet genomfördes, enligt åklagaren:

– Det är inte den typen av boende där man har ständig övervakning av ungdomarna. De har sovande personal.

18-åringen och 17-åringen åtalades, tillsammans med ytterligare en 17-årig pojke, för grov våldtäkt. Alla inblandade kände varandra sedan tidigare och flickan ska tidigare ha haft ett förhållande med en av dem. De åtalade nekade till brott, men berättat att de haft sex med flickan. Nu döms de för grov våldtäkt.

Rätten skriver i domen att uppgifter tyder på att de tre har pratat ihop sig, och att bevisvärdet av deras uppgifter får ”anses vara mycket begränsat”. Trots att flickan, enligt rätten, medvetet lämnat uppgifter som varit felaktiga och även misstagit sig ”beträffande vissa omständigheter” är hon att betrakta som tillförlitlig.

Bland åklagarens bevisning fanns en film och en ljudfil som flickan hade spelat in med sin mobiltelefon. Två av de nu dömda förekommer i ljudfilen där de ”tycks be om ursäkt för vad som har hänt, vilket talar för att den sexuella samvaron inte varit frivillig och ömsesidig”, enligt åtalet.

Om själva rubriceringen skriver rätten: ”Med hänsyn till att det var tre personer som förgrep sig på Målsäganden och särskilt då det var flera som hade samlag med henne samtidigt ska brottet rubriceras som grov våldtäkt”.

18-åringen döms till två års fängelse. De två 17-åringarna döms till sluten ungdomsvård i tio månader vardera. Alla tre ska tillsammans betala skadestånd till flickan om 165 000 kronor.

klar

Artikellänk är kopierad

Karl Enn Henricsson
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro