ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Tredubbling av krogar som utreds för fiffel

Tobias Andersson Åkerblom · 15 Okt 2012
Uppdaterad 14 Okt 2012
18 varningar hittills i år har delats ut till Göteborgskrogar som inte sköter sitt alkoholtisstånd. 

18 varningar hittills i år har delats ut till Göteborgskrogar som inte sköter sitt alkoholtisstånd.  Foto: Scanpix


Det har skett en tredubbling av Göteborgskrogar som utreds gällande sitt alkoholtillstånd. 18 varningar utdelade – bara hittills i år. Försäljning till unga och påverkade, men också ekonomiskt fiffel, ligger bakom.

klar

Artikellänk är kopierad

Förra året tredubblades antalet utredningar av krogar, från 66 år 2010 till 195. 20 krogar varnades enligt alkohollagen, vilket är den näst starkaste åtgärden före indraget serveringstillstånd. I år – med två utskottsmöten kvar – har redan 18 varnats och 93 utredningar öppnats, båda fler än de flesta tidigare år. 

– Att man inte har auktoriserade vakter, att det är mycket misshandel på krogen, att man inte skött kassaregister och kvitton, det är sådant som kan ge upphov till varning, säger Bengt Arne Reinholdson (S), ordförande i sociala resursnämndens utskott.

Inte bara gammaldags kontroller ligger bakom ökningen, då besöken har minskat något ute på krogarna. Istället ökar spaningen på tips från myndigheter, som Polisen och Skatteverket. Krogar som slarvar sätts dit på ekonomiska missförhållanden – för att det är lättare. Eftersom krögare ofta överklagar indragna tillstånd måste det finnas hårda bevis.

– När det gäller misshandel, våld, fylla och elände har vi en större uppförsbacke i domstolarna, säger Annelie Sylvander, enhetschef på tillståndsenheten.  

De som missköter ekonomin kan dessutom tänkas i större utsträckning missköta även serveringen, anser Annelie Sylvander. Det kan gälla försäljning av alkohol till minderåriga eller berusade personer. För krögarna finns i dagsläget inget ljus i slutet på tunneln – kommunen tror att utredningarna kommer att fortsätta öka i antal.

– Det är jag helt övertygad om, säger Bengt Arne Reinholdson.

Fylla, misshandel och ekonomiskt fiffel

Krog och nattklubb, centrala Göteborg. Polisen slog i februari larm om att krogen var en av de som ställer till med mest problem för dem. Fylla, många fall av misshandel och våld mot tjänsteman fanns bland klagomålen.  I april varnade kommunen krogen.

Krog, Avenyn. När kommunen kontrollerade krogen förra året fanns det ingen ordningsvakt på plats. Senare upptäcktes även att garderobsavgifter inte registrerades i kassan. Att krogägarna även fått flera betalningskrav från skatteverket var en sista bidragande orsak till att krogen varnades på kommunens senaste möte 10 oktober.

Nattklubb, Vasagatan.  Kommunen kontrollerade nattklubben i oktober och fann fylla och oordning. Polisen har flera gånger omhändertagit berusade – och registrerade under ett års tid 20 anmälan om misshandel och en anmälan om försök till dråp. Kommunen drog in tillståndet men nattklubben fick tillbaka det i september efter överklagan till förvaltningsrätten.

klar

Artikellänk är kopierad

Tobias Andersson Åkerblom
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro