ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trend: Fejka trafikolyckor för försäkringspengar

TT · 12 Aug 2013
Uppdaterad 12 Aug 2013

Försäkringsbedrägerierna har ökat med tio procent – per år. En trend är att avsiktligt krocka defekta bilar för att kunna rusta upp dem – på försäkringsbolagets bekostnad.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en ny studie ökar försäkringsbedrägerierna i Europa. Fler än två av tre försäkringsbolagschefer uppger att bedrägeriförsöken ökat de senaste tre åren — i snitt med tio procent per år.

Totalt beräknas bedrägerierna orsaka den europeiska försäkringsbranschen förluster på motsvarande 70—105 miljarder kronor. I Sverige uppskattas förlusterna till mellan två och fyra miljarder kronor.

Studien är gjord av konsultbolaget Accenture. 44 europeiska försäkringsbolag har deltagit, varav två svenska.

En trend är arrangerade trafikolyckor. Ett vanligt tillvägagångssätt är att köpa två defekta bilar till lågt pris. Den ena bilen helförsäkras, medan den andra bara får trafikförsäkring. Sedan krockas bilarna, gärna nattetid, på en öde plats utan andra vittnen än förare av respektive bil. Krocken beskrivs som om den orsakats av föraren i den helförsäkrade bilen, vilket innebär att den helförsäkrade bilens försäkringsbolag får betala för reparationen av båda bilarna. Därefter kan bilarna säljas till ett betydligt högre marknadsvärde än när de köptes trasiga.

Försäkringsbolagen ser även tecken på att organiserad brottslighet börjat intressera sig allt mer för just försäkringsbedrägerier.

klar

Artikellänk är kopierad

TT
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro