ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trendbrott i svenskars sexliv: Varannan använder kondom

Sophie Tanha · 21 Maj 2019
Uppdaterad 21 Maj 2019

Foto: RFSU


För några år sedan minskade kondomanvändandet bland unga. Nu visar en undersökning att varannan svensk använder skydd när de har sex med en ny partner. "Vi har inte sett en sån här ökning sen mätningarna började", säger RFSU:s sexualupplysare.

klar

Artikellänk är kopierad

På tio år har tio procent fler börjat använda kondom och i dag skyddar sig varannan svensk när de har sex med en ny partner. Siffrorna kommer från en YouGov-undersökning som RFSU beställt, där drygt tusen svenskar svarat på frågor om sina sexvanor.

Stor ökning

– Det är riktigt kul att se en så här stor ökning! Det har vi inte sett sedan mätningarna började. I dag har vi ett öppnare samtal kring sex och gränser men också om önskningar. Fler som vill använda kondom också gör det, så glappet mellan ambition och handling minskar. Det pekar på att unga är tryggare. Kondomen är ett sätt att signalera omtanke och respekt, inte bara ett sätt att skydda sig, säger Pelle Ullholm som är sexualupplysare på RFSU.

För ungdomar mellan 21 och 35 år använde över hälften, 54 procent, kondom senaste gången de hade sex med en ny partner. Denna grupp har tidigare visat minskat användande, men står nu för den största ökningen med elva procent fler som skyddade sig.

Självsäkert med skydd

Attityden kring att skydda sig tycks vara positiv, särskilt bland unga: den som föreslår kondom uppfattas ofta som mer självsäker, erfaren och omtänksam sexpartner enligt undersökningen. 

Det har varit en målbild för oss att allt fler unga är medvetna och faktiskt använder kondomen. Vi närmar oss den punkten där unga som har sex med en ny partner kommer att se på kondom som det förväntade. Om vi som jobbar med de här frågorna fortsätter att ha ett inkluderade, varierat och sexpositivt sätt att prata om sex och prevention kommer vi nå det målet, säger Pelle Ullholm.

klar

Artikellänk är kopierad

Sophie Tanha
Sophie Tanha
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro