ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trendbrott på bostadsmarknaden: Storstäderna på uppsving

Annica Ögren · 4 Sep 2018
Uppdaterad 4 Sep 2018
Priserna på bostadsrätterna i hela landet stiger, och i synnerhet i storstadslänen.

Priserna på bostadsrätterna i hela landet stiger, och i synnerhet i storstadslänen. Foto:  HENRIK ISAKSSON/IBL / IBL Bildbyrå


Förra årets fall på bostadsrättspriser är över. På tisdagen presenterade svensk Mäklarstatistik nya siffror som visar på en uppåtgående trend i landets storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö. Efter över ett år av nedåtgående priser så är det på uppsving”, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på Svensk Mäklarstatistik.

klar

Artikellänk är kopierad

Nergången på bostadsrätter i Stockholms län, och i övriga Sverige, var fokuserad på andra halvåret 2017 då priserna föll dramatiskt, och som mest med tio procent.

– Sedan dess har det varit en avvaktande marknad med små prisförändringar om man tittar på det senaste halvåret fram till juli. Det har gått lite mer neråt än uppåt men inte alls som fallet under andra halvåret 2017, säger Per-Arne Sandegren, analyschef på svensk Mäklarstatistik, till Metro.

Men nu har trenden vänt.

Färsk statistik som presenterades på tisdagen av Svensk Mäklarstatistik visar att priserna nu stiger.

Senaste månaden har priserna ökat med blyga en procent, och sett på tre månader ligger prisökningen på två procent – sett till hela riket.

Storstäderna på uppsving

Beräkningen baseras på en jämförelse för de senaste tre månaderna där man jämfört juni, juli och augusti mot de tre månaderna innan, det vill säga mars, april och maj.

Stockholm visar enligt den mätningen på en prisökning på två procent. I Göteborg har priserna ökat med tre procent och i Malmö med hela sex procent.

– Stockholms län har vänt uppåt. Den trenden har funnits i Malmö och Göteborg tidigare men nu finns de även i Stockholm och det är intressant för att fyra av tio bostadsrätter säljs i just Stockholm, säger Per-Arne Sandegren.

Positiva signaler

Enligt Per-Arne Sandegren är det genomgående positiva signaler.

– Under sommaren säljs alltid väldigt få objekt och nu när augusti kommit är det en trend som bryts samtidigt som volymerna ökar, säger han och fortsätter:

– Efter över ett år av nedåtgående priser så är det på uppsving.

LÄS MER: 10 tips – så inreder du det mysiga och perfekta sovrummet du alltid drömt om

Positiva signaler på bostadsmarknaden för hela landet, men i synnerhet för storstäderna. Foto: Svensk Mäklarstatistik.
Positiva signaler på bostadsmarknaden för hela landet, men i synnerhet för storstäderna. Foto: Svensk Mäklarstatistik.
klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro