ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trendbrottet: Färre flyger utrikes

Annica Ögren · 10 Nov 2018
Uppdaterad 10 Nov 2018

Foto: Ola Jennersten Naturfotograferna IBL Bildbyrå


Ända sedan 2009 har flygbranschen visat på kraftig tillväxt. Men under 2018 har det skett ett tydligt trendbrott: Ökningen av utrikesresorna börjar avta.

klar

Artikellänk är kopierad

Jämfört med förra året har 850 000 fler resenärer hittills i år flugit utrikes, vilket är en ökning på drygt fyra procent. Men tidigare år har ökningen varit på över nio procent, vilket motsvarar 1,7 miljoner resenärer, enligt Transportstyrelsen. Det rapporterar SVT.

Även inrikesresandet går nedåt. Mellan januari och september i år minskade inrikesresandet med 188 000 resenärer, en nedgång på drygt tre procent jämfört med samma period förra året.

Även charterresor utomlands har minskat något, skriver sajten.

Klimatfrågan kan påverka

Anledningen till att ökningen i antalet resenärer stannat av, kan enligt Jean-Marie Skoglund på Transportstyrelsen bland annat på flygbolaget NexJets konkurs i våras. Men han säger även att det återstår att se om flygskatten som infördes i april kommer få någon effekt.

Även klimatfrågan kan påverka flygresandet, enligt Skoglund.

– Privatpersoner har funderingar kring sitt resande på ett helt annat sätt nu än vad man haft tidigare, säger han, till SVT.

Kan få konsekvenser

Om utvecklingen fortsätter i samma riktning, där antalet passagerare inte längre ökar i lika snabb takt som tidigare, kan det få konsekvenser för flygbranschen.

– Flygbolagen kommer dra ner på trafiken. På sikt kan vissa linjer komma att läggas ner, säger Skoglund, till sajten.

klar

Artikellänk är kopierad

Annica Ögren
[email protected]
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro