ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trendbrottet: Så många européer röstade i EU-valet 2019

Jesper Lindqvist · 27 Maj 2019
Uppdaterad 27 Maj 2019

För första gången på 40 år minskade inte det europeiska valdeltagandet 2019. Strax över 50 procent av alla 400 miljoner röstberättigade EU-medborgare valde att gå och rösta.

klar

Artikellänk är kopierad

Sedan det första valet till EU-parlamentet hölls för 40 år sedan har trenden varit densamma varje år – minskat valdeltagande. Men när valet 2019 ska summeras kan man se ett trendbrott i statistiken.

I valet för fem år sedan tog sig 42,6 procent av de röstberättigade européerna till vallokalerna. I år ökade den siffran med närmare åtta procentenheter till 50,5 procent.

Mer än hälften röstade

Valdeltagandet är därmed det högsta i ett EU-val sedan 1994, alltså innan Sverige ens hade gått med i unionen. Och en ökning kunde även urskiljas i Sverige.

Här landade valdeltagandet på 53,3 procent, en ökning med 4,4 procentenheter sedan förra valet. I Sverige följer siffrorna dock en annan tydlig trend, där valdeltagandet i EU-valet har ökat stadigt sedan första gången vi fick rösta 1999.

Liberal grupp stora vinnare

De grupper i EU-parlamentet som fortsätter vara störst är EPP (konservativa) med 180 mandat och S&D (socialdemokrater) med 152 mandat.

Båda grupperna backade dock, till skillnad från valets stora vinnare, liberala ALDE som gick från 67 till 105 mandat.

klar

Artikellänk är kopierad

Jesper Lindqvist
Jesper Lindqvist
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro