ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trendiga kokosvattnet kan skördas av ap-slavar

Tomas Lundin · 30 Sep 2015
Uppdaterad 30 Sep 2015
Jessica Alba (till höger) gör reklam för kokosvattnet Zico, vars nötter kommer från Thailand. Där skördas majoriteten av alla kokosnötter av apor, enligt Daily Mails granskning. I Sverige finns en uppsjö av olika kokosvatten, som gärna hyllas av bloggare för sina hälsoeffekter.

Jessica Alba (till höger) gör reklam för kokosvattnet Zico, vars nötter kommer från Thailand. Där skördas majoriteten av alla kokosnötter av apor, enligt Daily Mails granskning. I Sverige finns en uppsjö av olika kokosvatten, som gärna hyllas av bloggare för sina hälsoeffekter. Foto: AP/All Over Press


Visste du att många av de kokosnötter som blir till kokosprodukter som säljs världen över är plockade av apor? Rapporter pekar på hårda levnadsförhållanden för de levande maskinerna”.

klar

Artikellänk är kopierad

Enligt en granskning av Daily Mail tas ofta aporna som ungar från sin mamma, efter att denna skjutits till döds. Därefter tränas de från späd ålder till ett liv i kedjor som går ut på att plocka upp till tusen kokosnötter per dag.

En apa sägs kunna jobba tio gånger mer effektivt än en människa och har en naturlig fallenhet för att hitta de mogna exemplaren. 

► LÄS MER: Fiskerislavar piskas med stingrockor: ”Våra föräldrar tror vi är döda”

När aporna inte jobbar får de munkorg och kedjas fast vid en husvägg eller ett träd – helt berövad kontakt med andra apor, enligt de djurrättsorganisationer som tidningen talat med. Enligt National History Magazine har apor använts för att skörda frukt och nötter från höga träd så tidigt som 2 500 före vår tideräkning, men i takt med att efterfrågan på kokosprodukter ökar ökar också arbetsbelastningen. En apa kan nu tvingas jobba i stort sett 24 timmar om dygnet med att skörda nötter, ett enformigt uppdrag som enligt djurrättsorganisationen Wild Futures kan skada makakerna mentalt.  En anledning till att aporna får jobba så hårt är att kokosnötsprodukter den senaste tiden hyllats som hälsoalternativ. Bara marknaden för kokosnötsvatten är värd ungefär tio miljarder kronor globalt, enligt Daily Mail, och länder som Thailand och Indonesien är storproducenter. 

En apskola som Bangkok Post talat med menar att det inte är något fel att fortsätta ”samarbetet” mellan människa och apa som pågått i generationer. Samtidigt beskriver en webbsida för ett träningscenter att aporna uppskattas för att de till skillnad från människor aldrig klagar eller ber om högre löner och att de ses som ”levande maskiner” som är mycket uppskattade av bönderna.

Särskilt uppskattade är de apor som kan använda både händer och fötter för att skörda – de kan säljas från skolan för över 10 000 kronor. 

klar

Artikellänk är kopierad

Tomas Lundin
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro