ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trendprognos: Här är de 9 hetaste resmålen 2017

Ricki-Rebecka Petrini · 13 Mar 2017
Uppdaterad 20 Jun 2017
Tulum i Mexiko bjuder på en paradisinramning som heter duga, men rymmer också flertalet historiska platser att besöka när solen har gjort sitt.

Tulum i Mexiko bjuder på en paradisinramning som heter duga, men rymmer också flertalet historiska platser att besöka när solen har gjort sitt. Foto: IBL


Resetrender baseras på en rad olika faktorer och ofta påverkar de våra val av resor mer än vi tror. Omvärldsläget, valuta och medial dragningskraft är bara tre anledningar till varför just dessa destinationer lockar mest just nu.

klar

Artikellänk är kopierad

Bad deluxe

Forte dei Marmi, Gran Canaria och Tulum bjuder alla på härliga upplevelser för dig som lockas av bad. Foto: IBL
Forte dei Marmi, Gran Canaria och Tulum bjuder alla på härliga upplevelser för dig som lockas av bad. Foto: IBL

Forte dei Marmi, ItalienSommarens invasion av nordbor kring Medelhavet gör det svårt att finna en badort som inte domineras av ”hejsan hej”, ”tjenixen” och ”nämen, vad gör ni här?”. I den chica badorten Forte dei Marmi är situationen annorlunda. Dels har inte charterarrangörerna hittat hit (ännu) och dels ockuperas den mestadels av besökare från Florens, Milano och Rom. Stranden är tokigt lång, shoppingen boutique-aktig och maten i högsta klass. Kombinera sol och bad med besök till vindistrikten här i Toscana och vad ni än gör – missa inte den bedårande lilla medeltida stan Lucca.

Gran Canaria, Spanien

Innan allt vad Thailandshype heter åkte vi svenskar faktiskt, nästan uteslutande, till Kanarieöarna om vintern. Det är lätt att glömma pärlan Gran Canaria som nu åter gör intåg i våra semesterfirande hjärtan. Undvik södra stränderna där turistinvasionen är bortom okej. Ta istället sikte på Las Palmas, ett mini-Barcelona som erbjuder bad, härligt matutbud och La Liga-fotboll. Men kanske visste du inte att Las Palmas håller på att bli Europas nya surfmecka? Här finns något för alla nivåer och Mojo Surf har kommit att gjort sig ett namn bland de mest insatta.

Tulum, Mexico

En badorts attraktionskraft börjar med en inbjudande miljö, check på den. Tulum är paradisstrand möter skrytinlägg på Insta. När den stora massan sedan börjar trilla in, ingår även ortens besökare i bedömningen om attraktion. Tulums celebra och välmanikurerade publik har lyckats med just det. Nu slåss världskockar, internationella DJ:s och hotellmakare om att få bredda utbudet i den en gång sömniga badorten.

Storstadsvaluta

Belgrad, Manchester och New York är tre heta städer med mycket att utforska. Foto: IBL
Belgrad, Manchester och New York är tre heta städer med mycket att utforska. Foto: IBL

Belgrad

I Europas näst billigaste storstad sker det lite av en kulturell boom just nu. Små, charmiga boutiquehotell ploppar upp i stans citykvarter och just nu vill alla boka bord på über-chica restaurangen Comunale. Fynda gör du på shoppinggatan Knez Minailova (se bild). Den serbiska huvudstaden är även globalt sett en väldigt prisvärd stad att bo och vistas i. Enligt jämförelseprisindex har Belgrad endast index 35 (Stockholm har index 100) och placerar sig på plats 5 över världens billigaste storstäder.Tips: Läs på mer om stans heta adresser på stillinbelgrade.com!ManchesterOavsett politisk inställning så är storstadsälskare av alla smaker överens om att Brexit är toppen. I alla fall om man ser det ur en turistplånboks synvinkel. Ett fallande pund betyder mer shopping, mindre kontoutdrag-ångest och fler pubrundor. För den som redan gjort London väntar lillasyster Manchester med ett spännande utbud. Bo på chica King Street Townhouse (se bild), ett toppmodernt val för den som gillar takterrass, infinity-pool och A-location.New York

Hög dollarkurs har sedan länge varit en tagg i hjärtat för alla oss New York-omaner. Men visst finns det hopp. Den senaste tidens ökade flygutbud från Sverige har pressat flygpriserna med 22 procent i sommar. Plötsligt känns shopping-bonanza och cocktail-rundor i stil med Carrie Bradshaw (från serien ”Sex & the City”) fullt görbart igen. Gör sällskap med locals och storstadsflanörer i den upphöjda parken High Line Park, en gammal tågbana som i dag är en storstadsoas om sommaren.

Familjevänligt

För familjen finns flera resmål med stark dragningskraft, som Rhodos, Dubai och Pula. Foto: IBL
För familjen finns flera resmål med stark dragningskraft, som Rhodos, Dubai och Pula. Foto: IBL

Rhodos

Den som missade tonårsresan till den grekiska partyön nummer ett kan i sommar upptäcka en klassiker på nytt. Rhodos gör comeback och bokningarna har gått upp med 15 procent. Ekonomisk turbulens och oro i grannlandet Turkiet gör också Grekland billigare och populärare i allmänhet än på länge. Passa på innan priserna stiger. I de här sammanhangen är tongångarna för ett framtida Grexit inte lika positiva som för ett Brexit. Ett Grekland utanför EU kan bli både bökigare och krångligare att besöka, oavsett ekonomisk situation.Dubai

Oförtjänt länge har Dubai dragits med lyxstämpeln. Visst är det här fortfarande stan med fler femstjärniga hotell och dyra bilar än trottoarer. Men det är variationen av utbud som nu börjar prägla emiratets guldkantade rykte. Februari till maj och september till november är vädret som bäst. Gillar du hetta, och då menar jag 40 plusgrader, så är sommarmånaderna både lugnare och hetare än många andra ställen. Hotellen har gigantiska pooler. Shoppingen är enorm likaså och för den som tröttnar på att gå i affärer kan pausa med skidor, skridskor, akvarium och annat kul. Ökensafari med jeep och kamel brukar tilltala familjemedlemmar i alla åldrar.Pula

Dagens aktiva familj kräver variation på resan. Pula i Kroatien är nu i mångas blickfång, en kuststad med historiskt arv, bra utbud och närhet till härliga klapperstensstränder. Kroatien i allmänhet är ju vida känt för bra bad och kristallklart vatten. Årets trend bland charterarrangörer är familjehotell. Söder om stan ligger Verudela-halvön där stranden Ambrela har EU:s blå flagg för klart och rent vatten. Mer om hotellen i Pula finner du bland annat på Apollo.se.

Källa: Forex och Ticket Collection, den sistnämnda är en årlig rapport som mäter svenskars resvanor. Till grund ligger bokningsstatistik, en Sifo-undersökning och intervjuer med branschaktörer.

Vi har utgått från 3 kriterier:

Omvärldsläget: Som vi skrivit om tidigare här i Metro, så är säkerhetsläget en avgörande faktor när vi planerar vår resa. Senaste årets oro i Turkiet har fått landet att trillar ner på vår önskelista av naturliga skäl. Vädret kan också påverka våra val och senaste julens regnkaos i södra Thailand kommer säkerligen påverka resenärers sätt att resonera kring framtida resor i den regionen.

Valuta: För några år sedan hade Brexit, Frexit och Grexit varit mer förknippat med spelet Rappakalja än något annat. I dag står de möjligen för mer pengar i plånboken på semestern. I alla fall om vi tar England som exempel, där pundet sjunkit till de lägsta nivåerna på många år. På andra håll ser vi länder som Bulgarien och Kroatien toppa listor både vad gäller attraktionskraft och platser där man får mest valuta för svenska kronan.

Attraktionskraft: Ibland börjar förälskelsen i en plats på Instagram, ibland i en film på vita duken. Oavsett källa är det just den visuella dragningskraften som kan vara startskottet och introduktionen till en viss stad. Men detta brukar ta tid. Årets Oscars-succé ”La a land” till exempel kommer säkerligen locka till sig ännu fler besökare till Los Angeles framöver. Men städer som syns i media och platser som dyker upp i våra sociala medier-flöden, brukar stiga i bokningslistor först efter något år.

pil
Fakta: Turkiet – den stora semesterförloraren

• 2016 kantades av terrordåd och försök till militärkupp och nu avvaktar svenskarna med att semestra i landet.

• Från att Turkiet toppade sommarlistan 2012 är landet nu nere på plats nio. Av de som normalt sett ser Turkiet som ett lämpligt resmål svarar 55 procent i en ny undersökning att de inte längre kan tänka sig att åka dit.

• Av de 41 procent som fortfarande ställer sig positiva till att besöka landet, säger 12 procent att de kan besöka turistorterna så länge inte UD avråder.

Källa: Ticket

klar

Artikellänk är kopierad

Ricki-Rebecka Petrini
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro