ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

ANNONS

Trevliga personer mår sämst av öppna kontorslandskap

Linnea Carlén · 12 Sep 2015
Uppdaterad 14 Sep 2015
Trevliga personer blir mer distraherade av att jobba i öppna kontorslandskap, enligt en avhandling från  från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet.

Trevliga personer blir mer distraherade av att jobba i öppna kontorslandskap, enligt en avhandling från  från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Foto: Alamy


Vilken påverkan kontorets utformning har på hur vi mår och jobbar är inget man reder ut på en kafferast. Men enligt en ny avhandling finns det en viss personlighetstyp som störs extra mycket av stora öppna kontorslandskap – nämligen vänliga personer.

klar

Artikellänk är kopierad

Hur öppet kontor eller så kallade kontorslandskap påverkar oss tycks vara en hel vetenskap i sig och när det kommer till dess utformning råder delade meningar.

► LÄS MER: Fyra jobbvanor som stör dina kollegor

Ett forskningsprojekt som gjorts i samarbete med bland annat Kungliga Tekniska högskolan (KTH) och Karolinska institutet visade så sent som i förra veckan att färre konflikter uppstår i stora kontorslandskap, det vill säga när 25 personer delar arbetsmiljö. Studien visade också att kvinnor påverkas mer än sina manliga kollegor av hur kontoret är utformat.

Och ska man se till ”Office types, performance and health”, en ny avhandling från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet, är trevliga personer en annan grupp som blir mer distraherad av att jobba i öppna kontorslandskap.

– Att vänliga personer störs mer skulle kunna förklaras av att det i stora kontorslandskap med mycket rörelse krävs att man står på sig, är tydlig med att uttrycka sina behov och ta hänsyn till sig själv, säger Aram Seddigh, nybliven doktor i psykologi och verksam vid Stressforskningsinstitutet, Stockholms universitet, i ett pressmeddelande.

► LÄS MER: Stökigt kontor leder till att fler är sjuka

Resultaten av de tre delstudierna uppges dock inte vara helt entydiga. När minnesförmågan mättes med hjälp av ett kognitivt test visade det sig att anställda som satt i enskilda rum stördes allra mest medan personer som satt i små eller medelstora landskap presterade bäst. 

klar

Artikellänk är kopierad

Linnea Carlén
Linnea Carlén
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro