ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trivsam vietnames – men skippa kondomdumplings

Björn af Kleen · 5 Feb 2009
Uppdaterad 15 Feb 2011
Trivsamma Nem Nem Qáan på Åsögatan lyckas få ut både medelsvenssons och filmstjärnor ur sina lägenheter.

Trivsamma Nem Nem Qáan på Åsögatan lyckas få ut både medelsvenssons och filmstjärnor ur sina lägenheter. Foto: Henry Lundholm


klar

Artikellänk är kopierad

Piffad trivsel på Nem Nem Qúan.
Piffad trivsel på Nem Nem Qúan.

Nem Nem Qúan•••vietnamesiskt. I Stockholm ligger restaurangerna så tätt att det är lätt att glömma vilken efterbliven krognation Sverige länge var.Alla andra folk i Europa lägger större andel av sin disponibla inkomst på att äta ute, konstaterade konsultfirman McKinsey för tre år sedan. Svenskarna spenderade då lika mycket på restaurang, relativt sett, som den fattiga makedonska befolkningen.Om detta förändrats – stadsbilden tycks vittna om det – måste det delvis bero på tillskottet av asiatiska kvarterskrogar av mellanklassmodell. Många invandrarkulturer har präglat maten de senaste 20 åren. Men nog var det väl indierna, thailändarna och vietnameserna som slutligen lyckades dra ut medel-svenssons ur sina lägenheter i veckorna, annat än för att dricka massiva mängder öl eller för att bära hem smält ost i vit pappkartong.  Nybyggarområdet bakom Skrapan på Södermalm är ett bra exempel – här ligger populära asiater på rad. Nem Nem Qúan har budgetkrogens alla kännetecken – taskig träpanel, stor grön nödutgångsskylt, frän doft av rengöringsmedel på toan. Och samtidigt piffad till trivsel med bambuträd, rosa blommor i ornamenterad kruka och pigg personal i glittrig dräkt. Att Nem Nem Qúan rent publikmässigt peakar i detta nu bekräftades i tisdags kväll när Söderprofilen Stellan Skarsgård strax före sju äntrade krogen i sällskap med en ung brunett. På väg ut väste Stellan ”stans bästa!” till två musiker ur, tror jag, Bo Kaspers Orkester. Ett stort ögonblick för såväl Södermalm som Vietnam. Stellan kan ha rätt. Men skippa dumplings (65 kronor) till förrätt – bleka och sladdriga som gamla kondomer – och ta i stället den saftiga gyllenbruna crêpen med räkor (70 kronor). Den grillade oxfilén är god (200 kronor), om än snäppet för seg för att hantera med pinnar. Wokad anka (165 kronor) dyker upp i stark spännande sås av galangal, som är en lokal variant av ingefära. Det sympatiska systemet med justerbar smakstyrka på varje rätt, visar att Nem Nem Qúan kommer att fortsätta ha en central funktion i sydostasiefieringen av Sverige.

klar

Artikellänk är kopierad

Björn af Kleen
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro