ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trög utveckling för biobränsle till flyg

Mia Odeh · 13 Feb 2008
Uppdaterad 15 Feb 2011
För två veckor flög en Airbus A380 sträcken Filton i Storbritannien till Toulouse i Frankrike för att testa ett miljövänligt drivmedel.

För två veckor flög en Airbus A380 sträcken Filton i Storbritannien till Toulouse i Frankrike för att testa ett miljövänligt drivmedel. Foto: AP


klar

Artikellänk är kopierad

MILJÖ. Flygets dåliga miljörykte och ekonomiska intressen saktar ner utvecklingen av biobränslen. Trots att alternativ till olja testats länge har inget flyg i Sverige börjat använda det.

För ett år sedan skrev Metro Teknik om ett färdigutvecklat biobränsle för flygplan. För två veckor sedan provflögs ett kommersiellt plan för första gången med ett miljövänligt drivmedel. Men trots möjligheterna används i väntan på godkännande fortfarande inga biobränslen alls på den svenska flygmarknaden.– Det finns alternativ i Sverige, men det finns en amerikansk standard man ska leva upp till för att få ett syntetiskt bränsle godkänt för användning, berättar Lena Wennberg, miljöstrateg på Luftfartsverket.

Ett av alternativen är bränslet Bio Jet A-1 från Ecopar. Andreas Eklund, forsknings- och utvecklingschef vid Ecopar, var med och tog fram bränslet. Att det ännu inte kommit i bruk inom flyget förklarar han med att fokuseringen är för stor på alternativa färdmedel i stället för på hur man kan förbättra flygbränsle. – Än så länge har inget kommersiellt flygbolag varit villiga att betala den extra kostnaden som det innebär att använda halvsyntetiskt jetbränsle. Det skulle handla om kanske en, två kronor extra per liter bränsle.

Även på Luftfartsverket betonar man att den ekonomiska frågan påverkar utvecklingen av alternativa bränslen.– Det kostar mycket att ta fram nya drivmedel. Så länge oljepriset är lågt är även intresset för syntetiska drivmedel det. Nu blir oljepriserna högre och högre, så förhoppningsvis kommer intresset för biobränslen att öka, säger Lena Wennberg.

klar

Artikellänk är kopierad

Mia Odeh
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro