ANNONS
ANNONS
Logo

FÖRKLARAR FÖRÄNDRINGEN

Trolig terrorattack i Berlin – det här vet vi

Metro · 19 Dec 2016
Uppdaterad 20 Dec 2016
Lastbilen som körde in i folkmassan.

Lastbilen som körde in i folkmassan. Foto: AP/TT


Minst 12 personer har omkommit och 48 skadades när en lastbil körde in i en folksamling på en julmarknad i centrala Berlin. Det finns inga uppgifter om att några svenskar skulle skadats.

klar

Artikellänk är kopierad

På måndagskvällen körde en lastbil in i en julmarknad i centrala Berlin. Händelsen inträffade i anslutning till Kurfürstendamm vid Kejsar Wilhelms minneskyrka i de västra delarna av den tyska huvudstaden.

Enligt tysk polis ska i nuläget minst 12 personer ha omkommit och 48 personer har skadats. Tillståndet för många av de skadade är fortfarande allvarligt.

Tysk polis kallar i skrivande stund attentatet för en ”förmodad terroristattack”.

En 23-årig man greps under tisdagen och misstänktes för lastbilsattacken, men det är oklart om den personen som gripits är gärningsmannen.

– Såvitt vi vet är det faktiskt osäkert om han verkligen var föraren, säger Berlins polischef Klaus Kandt under en presskonferens.

En polsk medborgare hittades ihjälskjuten i lastbilen efter det att folkmassan rammats. Enligt lastbilens ägare är den gripne inte den man som jobbar för honom.

– Det var inte min chaufför, jag går i god för honom, han är min kusin, sade han i polsk tv.

Enligt ägaren har chaufförens hustru inte kunnat få kontakt med sin man sedan 16-tiden i går.

Tidigare framträdde en märkbart berörd Angela Merkel vid en kort pressträff. Förbundskanslern sade att händelsen är en attack mot hela det tyska samhället.

– Även om det känns svårt just nu, så måste vi hitta kraften att leva det liv som vi vill leva här i Tyskland: fritt, tillsammans och öppet.

Det finns inga uppgifter om att några svenskar skulle skadats.

– Vi uppmanar svenskar på plats att följa lokala myndigheters råd och anvisningar samt att hålla kontakt med anhöriga, säger Elias Aneheim-Ulvenäs på UD:s pressjour.

Inrikesminister Anders Ygeman (S) säger till TT att han inte tycker att man ska vara rädd för att besöka julmarknader i Sverige.

– Vi kan inte låta hot, hat eller attentat förändra vårt levnadssätt, säger han.

Natalie Demirian/Aron Andersson

klar

Artikellänk är kopierad

Metro
NyheterÅsiktGo!ViralgranskarenMetrojobbMetro Mode

© Copyright 2019 Metro Media House AB. Publisher och ansvarig utgivare Thomas Eriksson. All information på metro.se skyddas av lagen om upphovsrätt. Ange källa Metro vid citering.

metro